MIMPI, Mainan Syaitan atau Anugerah Tuhan?

KECANGGIHAN sains dan teknologi hari ini mendorong manusia berlumba-lumba mencipta pelbagai alat kadang kala seolah-olah ingin menyaingi ciptaan tuhan. Sebuah syarikat pengeluar permainan pintar terkenal dari Jepun, Takara Co. baru-baru ini telah memperkenalkan sejenis alat atau gajet (Yumemi-kobo) yang membolehkan pengguna menentukan mimpi yang mereka kehendaki atau mendapat pasangan impian di dalam mimpi mereka. Agaknya ‘mesin mimpi’ ini nanti dapat membantu menyelesaikan masalah dikejar bayangan yang menakutkan atau mimpi yang pelik-pelik ketika tidur. 

Artikel kali ini ingin mengupas permasalahan tentang mimpi yang ada kalanya  mempengaruhi kehidupan kita hari ini. Mengikut kamus Dewan, mimpi bermaksud sesuatu yang terlihat atau dialami dalam tidur seseorang. Mimpi biasanya berkaitan dengan apa yang sedang menjadi fikiran seseorang. Kadang-kadang apa yang pernah dilihat, dialami dan dirasai oleh seseorang itu sering kali melintas dalam mimpinya. Hakikatnya, mimpi adalah nikmat yang dikurniakan oleh Allah Taala kepada siapa sahaja yang dikehendaki-Nya. Sekiranya mimpi itu datang dari Allah Taala ia disebut sebagai ‘al-rukyah’ Kadang-kadang ada juga yang datang dari iblis dan syaitan yang disebut sebagai ‘al-hulm’.   

Terdapat perbahasan antara ulama mengenai takwil mimpi. Ada mimpi yang boleh ditafsirkan dan ada yang tidak. Walau bagaimanapun tidak semua orang mampu mentafsirkan kebenaran mimpi tersebut. Ramai ulama yang ingin mendalami masalah takwil atau tafsir mimpi tetapi tidak ramai yang mengetahuinya kerana susahnya ilmu tersebut. Imam Ibnu Sirin, dalam bukunya Tafsir Mimpi Menurut Islam, berkata: ‘Tidak semua mimpi dapat ditafsirkan makna yang terkandung di dalamnya. Ada kalanya mimpi bagaikan angin lalu namun ada yang benar-benar menjadi kenyataan.’  

Mimpi insan yang bertakwa merupakan perkhabaran yang akan berlaku, kerana Rasulullah SAW tidak bermimpi melainkan mimpi baginda adalah wahyu dari Allah. Sedangkan mimpi manusia biasa merupakan berita yang disebarkan oleh iblis dan syaitan. Untuk memahami persoalan mimpi ini, bolehlah kita bahagikan mimpi kepada tiga jenis:  

1.     Mimpi yang baik.  

Mimpi yang baik disebut juga sebagai ‘busyra’ iaitu khabar gembira dari Allah SWT Dalam sebuah hadis Rasulullah SAW menyatakan melalui sabdanya yang bermaksud: “Mimpi yang baik (soleh) itu dari Allah, sedang mimpi buruk itu dari syaitan.” (Riwayat Bukhari)  

Dalam sebuah hadis yang lain dari Abu Said al-Khudri r.a., dia pernah mendengar Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Apabila salah seorang daripada kamu bermimpi dengan mimpi yang menyenangkan, maka itu adalah daripada Allah Taala. Dia hendaklah memuji Allah dan ceritakannya kepada orang lain” (Riwayat Bukhari) Menurut satu riwayat lain, menjelaskan bahawa larangan menceritakan mimpi baik itu kecuali kepada orang yang disukai atau orang yang paling dekat dengan kita. Hal ini pernah dialami oleh Nabi Yusuf a.s. Baginda bermimpi; sebelas bintang dan matahari sujud kepadanya. Ketika itu ayahnya melarangnya untuk menceritakan kepada saudara-saudaranya yang lain, sebab hal itu boleh mengundang fitnah. Mimpi yang baik boleh dibahagikan kepada dua kategori: 

i.       Mimpi para Nabi dan Rasul-rasul. 

Mimpi mereka adalah wahyu yang diturunkan oleh Allah SWT Bukti kebenaran mimpi ini dinyatakan oleh Allah SWT melalui firman-Nya yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah akan buktikan mimpi itu benar kepada Rasul-Nya, kamu akan masuk Masjidil Haram jika dikehendaki Allah dengan aman”. (Surah al-Fath, ayat 27).  

Mimpi bagi nabi dan para rasul berbeza dengan mimpi manusia biasa. Hal ini kerana mimpi pesuruh Allah itu adalah benar. Ia merupakan salah satu cara bagaimana wahyu diturunkan dari Allah Taala kepada mereka. Kisah Nabi Ibrahim a.s. sebagai contoh telah diperintah oleh Allah SWT untuk menyembelih anaknya, Ismail a.s. yang datang melalui mimpinya. Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Maka apabila anak itu sampai (kepada peringkat umur yang membolehkan dia) berusaha bersama-sama dengannya, Nabi Ibrahim a.s. berkata: Wahai anak kesayanganku, sesungguhnya aku melihat dalam mimpi, bahawa aku akan menyembelihmu, maka fikirkanlah apa pendapatmu? Anaknya menjawab: Wahai bapaku, jalankanlah apa yang diperintahkan kepadamu, Insya Allah ayah akan mendapati daku dari orang-orang yang sabar.” (Surah al-Soffat: 102) 

Kalau ditelusuri sejarah para nabi dan rasul-rasul, bukan Nabi Ibrahim a.s. sahaja yang mendapat wahyu dari Allah Taala melalui mimpi Baginda, tetapi hampir semua para nabi, termasuklah Nabi Muhammad SAW Bahkan hadis-hadis Qudsi yang diterima nabi juga merupakan wahyu dari Allah Taala.  

ii.     Mimpi orang soleh. 

Mimpi yang baik akan datang kepada hamba-hamba-Nya yang soleh. Walau bagaimanapun, mimpi yang baik di sini bukanlah bermaksud mimpi yang berbentuk ramalan atau sengaja-sengaja direka-reka apatah lagi bentuknya seolah-olah melampaui qada’ dan qadar Allah SWT. Mimpi melihat Rasulullah SAW adalah ciri-ciri mimpi orang soleh. Dalam sebuah hadis Nabi SAW Baginda bersabda yang bermaksud: “Sesiapa yang melihatku di dalam mimpi, sesungguhnya dia benar-benar melihatku, kerana syaitan tidak dapat mengambil bentukku.” (Riwayat Bukhari)  

Dalam sebuah hadis lain Nabi SAW pernah bersabda yang bermaksud: “Apabila telah hampir kiamat tidaklah mimpi seorang Muslim itu dusta, mimpi yang paling benar ialah mimpi orang yang paling benar perkataannya dan mimpi seorang Muslim merupakan satu daripada empat puluh enam bahagian daripada mimpi kenabian.” (Riwayat Muslim) 

Justeru itu perlu diingat bahawa mimpi manusia biasa itu tidak mengandungi kebenaran yang mutlak. Kemungkinan tanda kebenarannya berlaku secara kebetulan sahaja, tetapi tidak menutup kemungkinan berlakunya banyak percanggahan yang mengelirukan. Apatah lagi bagi orang yang jahil atau yang memperkuda agama untuk kepentingan peribadi kononnya telah menerima wahyu melalui mimpinya, sehingga membawa kepada syirik dan terkeluar daripada agama Islam. Oleh itu kita yang jahil ini, dilarang mentakwilkan atau menyandarkan segala keputusan kepada mimpi. Sebaiknya berfikirlah lebih rasional dan berpijak pada bumi yang nyata.  

2.     Mimpi yang buruk. 

Mimpi jenis kedua ini sering berlaku kepada mereka yang mengalami masalah gangguan sama ada daripada iblis dan syaitan ataupun terkena sihir. Selain itu makhluk-makhluk halus juga mampu mengganggu mimpi manusia dengan izin Allah Taala melalui penglibatan manusia itu sendiri.  

     Prof. Madya Dr. Amran Kasimin, seorang pengamal perubatan Islam berpendapat, unsur kesedihan, susah hati atau apabila seseorang itu dalam keadaan marah akan menyebabkan pertahanan diri menjadi lemah. Apabila elemen dalaman ini lemah menyebabkan iblis dan syaitan yang sentiasa menunggu-nunggu peluang akan mudah menyerap masuk untuk mengganggu manusia melalui mimpinya. Dalam sebuah hadis Rasulullah SAW menyatakan melalui sabdanya yang bermaksud: “Mimpi yang baik (soleh) itu dari Allah, sedangkan mimpi buruk itu dari syaitan.” (Riwayat Bukhari)  

     Secara teorinya apabila kita tidur, jasad sahaja yang berada di atas perbaringan. Sedangkan akal manusia masih wujud, tetapi tidak aktif, tidak berfungsi dan di luar sedar. Ketika inilah, sekiranya kita tiada pertahanan diri menyebabkan makhluk-makhluk tersebut menyerang roh kita sehingga menyebabkan berlakunya gangguan-gangguan seperti mimpi-mimpi yang menakutkan dan sebagainya. Rasulullah s.a.w menjelaskan daripada Safiyah binti Huyayn, Baginda bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya syaitan itu berupaya berjalan dalam tubuh anak Adam mengikut pembuluh darah” (Riwayat Bukhari dan Muslim) 

     Apabila ini berlaku, ia boleh mengganggu manusia pada bahagian otak, hati dan mengawal pergerakan manusia dengan izin Allah Taala. Dalam sebuah hadis nabi memberi petua; apabila seseorang itu bermimpi yang buruk-buruk, maka jangan diceritakan sama sekali kepada orang lain, termasuk orang yang paling dekat sekalipun.  

3.     Mimpi mainan tidur. 

Mimpi ketiga ini yang paling banyak berlaku kepada kita. Mimpi jenis ini disebabkan pengaruh menonton cerita-cerita ganas, mengerikan, lebih-lebih lagi kanak-kanak yang kadang-kadang terbawa-bawa ke dalam mimpi mereka hasil daripada cerita yang ditonton ketika jaga.  

Selain itu, mimpi yang melibatkan anggota fizikal juga adalah mainan tidur. Mimpi ini disebabkan oleh gangguan fikiran yang berpunca daripada penyakit tertentu seperti demam, ramuan ubat, dadah atau pengaruh dan khayalan nafsu yang kuat. Walaupun demikian apabila mimpi tersebut berlaku berulang kali, tiga atau empat kali dalam seminggu, ataupun hampir setiap hari, iaitu ketika hampir terlena atau sedang tidur, ia bukan lagi mainan tidur. Ia kemungkinan antara tanda-tanda seseorang itu mengalami gangguan ataupun terkena sihir. 

Dalam masyarakat Melayu Islam hari ini amalan-amalan khurafat yang berpunca daripada mimpi merupakan elemen utama dalam perubatan secara tradisional. Ada antara mereka yang mencari keuntungan segera di sebalik mimpi mereka yang sebenarnya boleh merosakkan akidah pengamal dan orang yang berubat dengannya. Islam amat menitikberatkan soal-soal akidah, syariah dan akhlak untuk menjaga kesucian agama Islam itu sendiri. Amalan yang disabitkan dengan mimpi seperti yang diterangkan di atas tidak akan terlepas daripada amalan khurafat yang menyalahi akidah ini sekiranya: 

 1. Meramal suatu peristiwa yang bakal terjadi berdasarkan mimpi.

Perbuatan meramal atau menilik nasib seperti ini adalah perbuatan khurafat. Ia bukanlah satu-satunya cara atau landasan untuk menentukan sesuatu keputusan sementelahan pula mimpi itu sendiri bukanlah pemutus bagi segala-galanya untuk dipercayai. Islam tidak mengajar umatnya supaya meramal mimpi untuk menentukan baik buruk atau ajal maut dalam kehidupan manusia. Manusia bukanlah tuhan yang boleh meramal apa yang berlaku. Perbuatan meramal atau menilik mimpi melalui tukang tilik seolah-olah amalan dan budaya jahiliah yang sangat ditegah oleh Islam. Firman Allah SWT yang bermaksud: “Wahai orang yang beriman, bahawa sesungguhnya arak dan judi dan pemujaan berhala dan mengundi nasib adalah semata-mata amalan kotor dari perbuatan syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya” (Surah al-Maidah: 90)  

2.     Meletakkan keyakinan atau bergantung harap terhadap petunjuk melalui mimpi. 

Jangan meletakkan nasib kita pada mimpi yang menjadi mainan syaitan. Nasib seseorang Muslim itu tidak terletak kepada mimpinya. Mimpi adalah suatu yang sangat peribadi dan tidak mempunyai kuasa untuk merubah nasib seseorang. Sesungguhnya tempat bergantung harap, memohon perlindungan dan keselamatan hanyalah kepada Allah Taala. Perbuatan terlalu percaya kepada mimpi seolah-olah menafikan zat Allah yang Maha Kuasa. Hal ini boleh menyeret kita kepada perbuatan syirik kepada Allah SWT Firman Allah SWT yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah tidak mengampuni (dosa) kalau Dia disekutukan dan Dia mengampunkan selainnya, sesiapa yang dikehendaki-Nya. Dan sesiapa yang menyekutukan Allah, sesungguhnya dia telah sesat sejauh-jauhnya. (Surah al-Nisa’:116)  

 1. Mencampuradukkan antara ibadah dengan amalan khurafat.

Segelintir masyarakat kita sama ada sedar atau tidak telah mencampuradukkan ibadah mereka dengan amalan khurafat. Tanpa disedari fenomena menilik jodoh melalui mimpi dengan perantaraan solat sunat istikharah, terutamanya bagi sesetengah wanita perlu diperbetulkan semula.  

Amalan solat istikharah bukan bertujuan untuk meramal jodoh. Solat istikharah dilakukan apabila seseorang itu ingin melakukan sesuatu perkara tetapi tidak pasti apakah membawa kebaikan ataupun tidak kepadanya. Maka disunatkan baginya untuk melakukan solat istikharah. Pelaksanaannya sama dengan solat sunat yang lain. Dalam sebuah hadis dari Jabir bin Abdullah berkata, Rasulullah s.a.w pernah mengajar kami cara untuk meminta petunjuk dalam beberapa urusan yang penting. Baginda bersabda yang bermaksud, “Apabila salah seorang di antara kamu menghendaki pekerjaan, maka hendaklah ia solat dua rakaat, kemudian ia berdoa: ‘Ya Allah, sesungguhnya aku minta petunjuk yang baik dengan pengetahuan-Mu, dan aku minta diberi kekuatan dengan kekuatan-Mu. Aku minta kemurahan-Mu yang luas, kerana sesungguhnya Engkau yang Maha Kuasa sedang aku tiada berkuasa. Engkau mengetahui sedang aku tidak tahu, dan Engkau Maha Mengetahui yang ghaib” 

Malah apabila seseorang itu beriktikad bahawa mimpilah yang menjadi penentu kepada pasangan jodohnya maka dikhuatiri ia telah berbuat syirik kepada Allah SWT Islam melarang apa jua amalan baik yang bercampur aduk dengan kebatilan yang mengelirukan. Firman Allah SWT yang bermaksud: “Dan janganlah kamu mencampuradukkan yang benar itu dengan yang salah, dan kamu sembunyikan yang benar itu pula pada hal kamu semua mengetahuinya” (Surah al-Baqarah: 42) 

 1. Mimpi sebagai medium atau perantara yang menghubungkan antara manusia dengan makhluk lain atau alam ghaib.

Golongan ini biasanya melibatkan diri dengan perubatan tradisional misalnya, bomoh atau pawang yang terlibat dengan amalan semah, menyembah pantai, menurun dan sebagainya. Mereka ini kononnya didatangi oleh makhluk melalui mimpi meminta supaya disembelih binatang tertentu dan darahnya diberi makan kepada makhluk tersebut.  

Ada kalanya jenis mimpi, kononnya mereka didatangi oleh tokoh-tokoh agama atau manusia istimewa yang kononnya diberi keizinan oleh Allah SWT untuk menganugerahkan ijazah kemahiran atau ilmu-ilmu tertentu. Apabila keadaan seperti ini berlaku, orang yang didatangi mimpi itu merasakan yang ia mendapat arahan ataupun hidayah daripada Allah melalui mimpi. Sesetengah daripada mereka meyakini, bahawa yang datang itu ialah malaikat utusan Allah. Kepercayaan atau amalan melalui mimpi ini jelas bertentangan dengan ajaran Islam. Hal ini kerana mimpi bukanlah medium untuk memperoleh ilmu. Ilmu itu cahaya yang datang daripada sumber yang bersih dan suci. Manakala mimpi khurafat adalah lambang kepada kegelapan dan kesesatan. 

Sesungguhnya beruntunglah bagi hamba-hamba pilihan Allah Taala yang diberi anugerah mimpi yang baik. Sebaik-baik mimpi ialah mimpi bertemu dengan Rasulullah SAW Sabda Nabi SAW yang bermaksud: “Akan datang suatu masa di kalangan kamu dapat bermimpi melihatku lebih disukai olehnya daripada keluarga dan hartanya”  (Riwayat Bukhari)  

Manakala dalam usaha mengatasi gangguan tidur terutamanya mimpi-mimpi yang buruk akibat gangguan daripada iblis dan syaitan Rasulullah SAW telah mengajar doa berikut yang bermaksud: “Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu daripada syaitan dan daripada keburukan mimpi” 

 Setelah membaca doa di atas, orang yang terlibat hendaklah mengubah posisi tidurnya. Kalau semasa bermimpi dia tidur mengiring sebelah kiri, dia hendaklah mengiring sebelah kanan, begitulah sebaliknya. Adalah lebih mudah andainya dia beralih tempat tidur. Demikianlah kaedah yang diajar oleh Rasulullah SAW Sebuah hadis daripada Jabir, katanya Rasulullah SAW ada bersabda yang bermaksud: “Apabila seseorang daripada kamu bermimpi dengan mimpi yang tidak disukai, dia hendaklah meludah ke sebelah kiri tiga kali, kemudian berlindung kepada Allah daripada syaitan tiga kali, dan ia hendaklah menukar posisi tidurnya” 

Artikel ini pernah tersiar dalam Majalah I terbitan Karangkraf

98 thoughts on “MIMPI, Mainan Syaitan atau Anugerah Tuhan?

 1. Assalamualaikum..

  saya pn. nadia, ingin bertanya tentang mimpi yang amat
  menyedihkan. Saya bermimpi suami saya telah meninggal dunia dan selepas di kafankan, tiada siapa yg mahu bawa jenazah
  ke pontian, rumah ibubapanya…adakah itu juga hanya gangguan dari syaitan?

 2. assalammualaikum…sy prnah brmmpi brtmu dgn 2 org llaki brpkaian putih,yg mna seorng llaki muda n seorg adalah tua,yg muda mmandang sy dgn trsenyum n memiliki wjah yg kcak,seakan mngajak sy mnaik seekor kuda putih yg cntik utk trbng ke lngit,mnakala yg tua hnya mndiamkn dri shj…apa mkna mmpi trsebut?krn shngga ke hr ini sy msih mngingati mmpi trsebut wlaupun tlah brlalu 3 bln..

 3. Saja mencelah.

  Nadia, mimpi suami meninggal maksudkan mengubah cara hidup kepada yang lebih baik. Namun begitu, cara pengubahan itu mungkin tidak berapa disenangi. Apa-apa pun jika suami berubah lebih baik, berilah sokongan dan tiupkan semangat jika ada pertentangan dari pihak lain. Dalam pada itu, susul sekali dengan pengubahan diri itu.

  Nur,

  Itu adalah mimpi yang baik. Yang muda menggambarkan diri kita sendiri dan ada kemahuan untuk jadi baik – kerana kemudaan itu adalah amalan kita. Orang tua pula ialah tahap kesedaran kita kepada urusan dunia di mana kita sudah mula tidak terlalu mengejar kemewahan dunia. Ini adlaah kerana kita mula akan rasa tua bila kita memikirkan nasib kita diakhirat dan kita akan rasa sentiasa muda bila kemaruk. berbanding amal, kesungguhan itu tidak ada tua mudanya, Ia terus bersemangat untuk dlakukan. Tidak hairanlah banyak orang tua yang larat buat tarawikh 20 rakaat berbanding orang muda.

  Wallahu a’lam

 4. Pingback: MIMPI NUR « IBNU AHMAD AL-KURAUWI

 5. Salam,

  Baru2 ini saya pernah bermimpi yang mana menjadi benar. Semasa tidur saya bermimpi bengun dan melihat luar tingkap. Keadaan luar tingkap yang masih gelap, nampak kenderaan yang sedang park (jenis dan warna yang jelas) dan jalanraya yang lengang.

  Sekali tu tersedar sebab ingin bersahur dan selepas bangun, terus perhati keluar tingkap. Saya nampak keadaan yang serupa seperti dalam mimpi. Semuanya sama seolah2 melihat 2 gambar yang serupa.

  Membuat saya tertanya2 samada ini adalah biasa atau ada sebab2nya.

 6. Nama saya Aiman. Baru ni saya buat solat istikharah sebab ada masalah besar melanda saya dengan tunang. Malam yang sama saya bermimpi, tunang saya berada di kedai makan, sedang duduk sambil memandang seorang lelaki yang datang dengannya sedang berdiri sambil memegang borol arak dan ketawa. Tunang saya kelihatan seperti dalam ketakutan. Minta tuan/puan kalau ada tafsir yang positif atau negatif, kongsi dengan saya takut berlaku apa-apa kat dia..

 7. Salam…

  Saya ingin bertanya sesuatu. Saya telah berkenalan dengan seorang lelaki,dia merupakan adik kepada kawan saya. Pada mulanya, saya diberitahui oleh kakaknya, dia adalah seorang yang pemalu dengan perempuan, jadi saya yang memulakan perkenalan pada suatu malam dengan menghantar SMS. Namum SMS saya tidak dibalas pada malam itu kemungkinan dia tidur awal. Keesokannya, barulah dia menelefon saya dan kami mula berkenalan. Kali pertama dia berjumpa dengan saya,dia memberitahu saya adalah jodohnya kerana dia bermimpi ular pada malam saya menghantar SMS perkenalan kali pertama. SMS saya hanya dibaca waktu pagi selepas saya menghantar SMS kali pertama. Saya menjadi keliru selepas pertemuan kali pertama dia tidak lagi berminat untuk terus berkenalan dengan saya.. Dia ingin mencari calon isteri yang lemah lembut, tapi saya adalah jenis yang ceria, periang dan proaktif. Persoalannya adakah benar mimpi yang dia tafsirkan itu?

 8. Assalamualaikum….

  Saya ingin bertanya tentang mimpi yg sering berkali2 bermain di fikiran saya..begini ceritanya,saya selalu bermimpi terdapat seorang perempuan yg merupakan ibu menakan sebelah ibu saya(telah mempunyai suami) yang cuba merapatkan hubungan dgn bapa saya..Saya dpt mngenal pasti perwatakan ibu menakan(dia) sebelah ibu saya berperangai pelik..seolah2 mempunyai sihir.Malah yang menghairankan saya,apabila dia datang ke rumah, sedang ibu saya memasak di dapur..saya sering terdengar perbualan secara perlahan-lahan antara bapa saya dan dia..Tapi apabila ibu saya berada di depan dia, bapa saya dan dia bercakap seperti biasa.Begitu juga..saya sering terdengar perbualan telefon antara bapa saya dan dia.Sewaktu ibu saya tiada di rumah)bapa saya selalu bercakap perlahan.(kdg2 mempunyai ayat romantis).Malah apabila saya menegur..mengapa bapa saya bercakap senyap2 dlm telefon..Bapa saya berkata..xda apa2..Tetapi bapa saya mempunyai perwatakan seperti biasa..Kenapa ia jadik begitu?Berkali2 saya sering mendengar bapa saya bercakap dgn lembut kepada dia dlm telefon..Mengapa hanya saya seorang sahaja yang dapat mengesan peristiwa ini??..Sedangkan ibu saya tidak dapat mengenal pasti langsung hal ini.Saya sungguh pelik dgn perilaku bapa saya yg kdgkala berubah..saya selau mimpikan..pasal dia sering berada bersama bapa saya dan kadangkala bagi saya mimpi itu agak menggerunkan..Mengapa mimpi ini selalu terjadi kepada saya? Adakah ada sesuatu disebalik mimpi ini? tolong jelaskan kepada saya……………..Tolong balas kepada email saya…Saya perlukan penjelasan…

 9. semalam kawan sy bermimpi tentang perjumpaan dia dengan sebuah company,then salah seorg ahli kumpulan terbabit mengamuk dgn tibe2.semua org takut and lari2.tiba2 lelaki tersebut mengejar saya.saya menyorok blakang rakan saya,tp lelaki terbabit still kejar saya dgn laju.akhirnye sy tersedar dri mimpi tersebut..tapi saya hairan,knpe mimpi tersebut boleh bermain di fikiran saya?

 10. Asalamualaikum….
  saya ingin brtanyakan tentang mimpi saya.saya pernah bermimpi ada anak ular yang begitu jinak dengan keluarga saya membuatkan saya tertanya2 apa mksud mimpi itu dan selang beberapa bulan saya dilamar dan bertunang mungkin itu la jawapan bagi mimpi saya.kali ini pula pada bulan ramadhan saya bermimpi sedang berbual dengan seseorang, tiba2 datang sesuatu bau wangian.
  pada ketika itu la orang yang saya sedang berbual itu menyuruh saya diam dan mengatakan bau wangi itu bermaksud nabi turun atau datang.Apakah maksud kepada mimpi saya itu yang membuatkan saya tertanya2?

 11. salam,

  semoga berada dlam kemanisan iman dan takwa. saya ingin bertanya kepada saudar tentang jodoh dan mimpi. Saya selalu bermimpi, dan dalam mimpi tersebut saya di datangi oleh seorang perempuan (sahabar saya) dalam keadaan yang berlainan, lebih sopan, bertudung labuh dan yang paling penting sentiasa senyum kepada saya. Saya mendapat mimpi ini agak kerap sehinggakan timbul perasaan saya terhadap dia dan perasaan ini semakin mendalam setiap kali da hadir dalam mimpi saya. adakah ini pertanda? atau nauzubillah ganguan syaitan dlam tidur saya?

  sekian

 12. Salam ziarah Muhammad,
  Saudara harus mengutamakan ‘edisi siasat’ berbanding alamat mimpi. Nabi suruh kita siasat yang ‘lima’ itu terlebih dahulu.

 13. saya ingin membuat pertanyaan…
  saya telah bermimpi memecahkan 2 biji telur..
  salah satu telur itu telah menjadi anak ayam(tetapi belum lengkap lagi keadaannya)apakah maksud disebalik mimpi itu…

 14. Salam ziarah Ikin,
  Saya buka pertanyaan saudari Ikin kepada pentafsir mimpi yang berkelayakan. Ada?

 15. assalamualaikum kpd semua pembaca blog ini..

  saya nk berkongsi mimpi yang saya pernah alami…saya tertarik dengan tajuk blog ni..mimpi mainan syaitan@ anugerah Tuhan????

  kata orang mimpi datang membawa perkhbran utk menolong kita..jika kita ni jenis yang tidak tingglkan solat…namun apa yng saya dapat dari mimpi selama saya hidup 23 tahun,,,kebanyakan bermaksud pengajaran dan pedoman dalam hidup saya…ia datang untuk mengajar kita sesuatu yang kita tidak tahu dan dalam kehidupan yng realitinya btl2 kita ikhlas nak tahu tentang sesuatu perkara…dan saya akui saya bukan yang jenis yang warak la..cuma biasa2 je…anda nk percaya atau x…tpulang la…

  masa umur 7 thn,,sangat kerap saya mimpi saya pandai berbasikal …walau tidak di ajar..dan selepas itu,,saya cuba belajar basikal tanpa di ajar oleh sesiapa..malah basikal yang saya pandai kayuh dulu ialah basikal tua..hihi..tp banyak kali langgar pokok…sbb saya kecik btul masa tu,kadang2 hilang kawalan tuk handle basikal tua

  masuk umur 10 tahun,,kerap mimpi saya saya boleh pandu motor..
  saya beriya-iya nak bajar motor plak..mungkin sampai serunya saya pandu motor…sy cuba nek motor abang saya tanpa
  pengetahuan dia…dan saya pandai akhirnya…tp motor tidak jatuh saya pandu..ada jatuh time kita niat xbaik..

  bila umur 12, kerap mimpi pandai drive kereta…saya pun buat perkara yang sama…then saya pandai..cuma saya tidak berani pandu tanpa lesen..tp saya mmg sudah tahu bila duduk depan stering..

  bila umur 21 tahun,,,kerap saya mimpi saya pandai berenang walau di laut dalam n bergelora, malah dapat menyelamatkan orang lain lg..walau pun realitinya saya ni nk apungkan badan dalan air pun tk pandai
  ..selepas acap kali sangat saya mimpi benda yang sama..kebetulan ada kawan ajak p BBQ kat beach..masa tu la saya cuba aplikasi skill yang dapat dari mimpi..then semua kawan terkejut,,saya boleh selamatkan kawan yang hampir lemas..mmg saya pun terkejut,,Masyaallah…saya ada cerita pada kawan tentang mimpi…mana ada orang percaya benda2 gini…dorang juz gelak je..saya cuma tersenyum

  now…saya mimpi..saya boleh terbang…menerjah awan…menundukkan binatang buas..tp kadang2 saya ada juga jatuh tersungkur..namun bangkit dan terbang semula…sangat gembira masa 2,,semua haiwan yang cuba mengganggu perjalanan saya,,saya berjaya alihkan pandangan mereka…

  lepas tu..saya juga mimpi saya berlumba lari dengan rakan2 yg lain..ya..saya berjaya ke penamat..namun kawan saya yg hebat berlari,,tp lastly dia terjatuh n patah kakinya..dan akhirnya dia mengalah dengan saya

  selain tu,,sy pernah mimpi ikan emas..saya dapat ganjaran..
  saya mimpi ikan biasa…malah sy bunuh ikan tu sbb dia menyengat saya,,saya dapat perkara tak baik
  sy mimpi melihat cakerawala di langit luas..secara tak lansung,,diri saya cuba nk blajar sesuatu ttg ilmu Tauhid..mmg saya akui..saya sangat menghayati ciptaan Tuhan..

 16. assalamualaikum kpd semua pembaca blog ini..

  saya nk berkongsi mimpi yang saya pernah alami…saya tertarik dengan tajuk blog ni..mimpi mainan syaitan@ anugerah Tuhan????

  kata orang mimpi datang membawa perkhbran utk menolong kita….namun apa yng saya dapat dari mimpi selama saya hidup 23 tahun,,,kebanyakan bermaksud pengajaran dan pedoman dalam hidup saya…ia datang untuk mengajar kita sesuatu yang kita tidak tahu dan dalam kehidupan yng realitinya btl2 kita ikhlas nak tahu tentang sesuatu perkara…dan saya akui saya bukan jenis yang warak la..
  cuma biasa2 je,,cukup lengkap dngn kelemahan n kburukan sbg manusia akhir zaman..nk percaya atau x…tpulang la…

  sy msih igt..masa umur 7 thn,,sangat kerap saya mimpi saya pandai berbasikal …walau tidak di ajar..dan selepas itu,,saya cuba belajar basikal tanpa di ajar oleh sesiapa..malah basikal yang saya pandai kayuh dulu ialah basikal tua (ayah sy punya)..hihi..tp banyak kali langgar pokok…sbb saya kecik btul masa tu,kadang2 hilang kawalan tuk handle basikal tua yg tinggi ni..lepas tu expert la kayuh basikal.boleh ajar adik2 sy.

  masuk umur 10 tahun,,kerap mimpi saya saya boleh pandu motor..
  saya beriya-iya nak bajar motor plak..mungkin sampai serunya saya pandu motor…sy cuba nek motor abang saya tanpa
  pengetahuan dia..sbb lau dia tau..hbis la kena ketok..sbb ms tu kecil lg..xsampai nk bertongkat ngn kaki sendiri lg..dah la sy jenis lidi je …dan saya pandai akhirnya…tp motor tidak jatuh saya pandu..ada jatuh time kita niat xbaik..n kua umh mak ayah xtau..

  bila umur 12, kerap mimpi pandai drive kereta…saya pun buat perkara yang sama…then saya pandai..cuma saya tidak berani pandu tanpa lesen..tp saya mmg sudah tahu bila duduk depan stering..n bila keadaan terdesak sy akan pandu la jugak la.sbb kereta ni..lau xcdent..xpadan nk claim insurans..sbb xda lesen..2 bln lg hbs bajar..bru nk amik lesen..hehe

  bila umur 21 tahun,,,kerap saya mimpi saya pandai berenang walau di laut dalam n bergelora, malah dapat menyelamatkan orang lain lg..n sy dapt bertahan dlm air tuk masa yg agk lama tnpa oksigen..walau pun realitinya saya ni nk apungkan badan dalan air pun tk pandai..byk minum air smpai kembung perut ada la..hehe..

  ..selepas acap kali sangat saya mimpi benda yang sama..kebetulan ada kawan ajak p BBQ kat beach..masa tu la saya cuba aplikasi skill yang dapat dari mimpi..then semua kawan terkejut,,saya boleh selamatkan kawan yang hampir lemas..mmg saya pun terkejut,,Masyaallah…saya ada cerita pada kawan tentang mimpi2…mana ada orang percaya benda2 gini…dorang juz gelak je..saya cuma tersenyum..

  lg 1,sy tgk akak sy solat..sy fikir cam na nk solat.knp ada bangkit n ada sujud lastly,sy mimpi sy amik air smayang,tp xlgkap la,n sya bajar solat..tp sy cuma ikut pergerakan akak tanpa baca apa2..hehe..ms tu umur kcik2.xigt umur bper ..sampai la ms, sy ad clas fardhu ain..sy pandai semua tu..

  now…saya mimpi..saya boleh terbang…menerjah awan…menundukkan binatang buas..tp kadang2 saya ada juga jatuh tersungkur..namun bangkit dan terbang semula…sangat gembira masa 2,,semua haiwan yang cuba mengganggu perjalanan saya,,saya berjaya alihkan pandangan mereka…dan saya terbang n terus terbang..

  lepas tu..saya juga mimpi saya berlumba lari dengan rakan2 yg lain..ya..saya berjaya ke penamat..sy melalui jalan yg sukar n jauh..namun kawan saya yg hebat berlari ni lari ikut shorcut,,tp lastly dia terjatuh n patah kakinya..dan akhirnya dia mengalah dengan saya..(tp 2 mimpi ni sy cye ada kaitan dgn kejayaan sy dan masa depan sy…dan
  (semua mimpi yg berlaku hampir subuh n trus bgn bersihkan diri n slt)

  selain tu,,sy pernah mimpi ikan emas..saya dapat ganjaran..
  saya mimpi ikan biasa…malah sy bunuh ikan tu sbb dia menyengat saya,,saya dapat perkara tak baik
  sy mimpi melihat cakerawala di langit luas..secara tak lansung,,diri saya cuba nk blajar sesuatu ttg ilmu Tauhid..mmg saya akui..saya sangat menghayati ciptaan Tuhan..

  kdg2 sy leka n lalai..ye la..”iman kita kdg2 naik n kdg berkurang”..lau x silap masa uztaz ajar ms skul tgktan 3, itu mengikut mengikut ahli sunnah wal jamaah..
  sya leka..solat pun malas2..bese la..hidup campus ni..
  akhirnya sy mimpi..sy di persimpangan jalan..ke kanan n ke kiri..arah kiri sy lihat gelap..cam xda pape..arah kanan ad cahaya..mcam matahari terbit..n sy p arah kanan la..
  bl bgn pg..diri sy mcm nk bersihkan diri n trus sy solat
  syukur..sy jrg lalai dah..

  tp kalau sy mimpi ad makhluk yng tindih bdn sy,,yg mengajak sy ke suatu tempat…sbb sy ni lemah smgt ckt, sng cter lau bab hantu2 ni..dalam mimpi..otomatik saya menjerit kalimah ALLAHUAKHBAR sehingga saya di lepaskan dari mimpi itu…yang peliknya..jeritan kalimah itu..di dengar oleh orang-orang di sekeliling saya..katanya…kuat lagi tu jeritan saya..macam org yang btl2 takut dan sakit..mmg btl..sbb dlm mimpi tu,,saya di gantung oleh hantu yang tidak berupa..bila sedar…badan lemah sgt2 la.

  lau bab mimpi ttg nombor2 ni..sangat acap kali la selama sy hidup..tp saya abai…

  ada 1 mimpi nombor yg btl2 mengecewakan saya ms ngah mimpi..masa tu ngah tunggu result STPM,,isi masa..sy keja kilang kat k.L
  seminggu sblm result kua, sy mimpi sy dpt result 0.015 or 0.25..ingt2 lp dah….aduh..menangis xblagu sy masa tu sbb sy tau sy bajar last minute tme STPM..bygkan 2 minggu nk exam..baru sy btl seruis.jumpa guru.n bt latih tubi..sy nyesal xptt masa tu..
  then…bila kua result..mmg tidak percaya..sy dapt yg sebaliknya..sy dpt 3.33 walhal lau exm biasa dpt 2.5 jew..yg paling megejutkan saya,,paper yg paling sy xska slalu dpt D dan F bl ujian biasa..sbb sgt susah pd sy..tp dapat A,,tp paper yg jd kegmran sy dpt B..n bl isi borang UPU,,sy apply paper plg xska 2 sbg major bidang sy di Universiti..sy dah rasa ad hikmah di sebaliknya n malah sy di permudahkan tuk belajar ttg subjek 2,,(mimpi ni sy dapat siang hari)

  bg sy…mimpi dtg juga tuk kita kenalpasti halatuju rezeki kita dlm bidang apa…walau sm sekali kita lsg x suka bidang 2..
  bg2 jugak dlm pilih pasangan..dia kurang cantik/hensem…xsmstinya dia akn bwk bala dlm hidup kita..malah perubhn n pesanan tuk ingtkan kita yg leka n lalai..dan sebaliknya…sbb logik kita,,ALLAH, tidak akan menjadikan sesuatu tanpa sebarang sebab/alasan..
  dats y..kita xleh bersangka buruk everything yg berlaku
  ALLAH bg semua nikmat 2 hnya kpd orang yg di select..kerna menyembahnya dengan ikhlas hati n seru kita ke jalannya dan kita sahut seruannya..kita kna bersyukur ats kurniaan itu..

  cuma apa yg boleh sy katakan,,everything yg berlaku..is Kuasa Tuhan..dan ada mimpi yg kita boleh tafsirkan sendiri mengikut firasat dan yg berlaku di sekeliling kita..tp tak semua mimpi boleh kt cya…

  tuk pengetahuan p’baca
  sy ni jenis keras kpala..sejak kecil..tp mak ayah sy..is the 1..
  patuh dgn kata2 mrk bl sy rasa itu bgs tuk diri sy..n mrk tiada pksa sy tuk 100 peratus patuh pdnya.
  sy cuma ckp,sy nakkan restu n keredhoan mrk..utk m’buat kptsn hdp sy..
  now..sy bangga dngn kptsn hdp sy..hidup sy di permudahkan
  malah mrk bangga dgn sy….

  sy rasa dats y,,sy dapat mimpi sebegitu..dengan kata lain..setiap saat..kita ingat ALLAH..2ND IS NABI MUHAMMAD N 3TH IS PARENTS..kita akan di pandu ke arah jalan yg baik..

  sy cuma berkongsi..bkn melebih2kan diri sy mcm bgs sgt..sy tau sy sape tp dengan hati yg ikhlas sy cter kat korng n smpai seru bg sy tuk cter setelah 23 tahun sy hidup n boleh nilai mimpi yg nonsense n Anugerah Tuhan…myb bleh jd tauladan kat orang lain..

  n pesan sy..belajarla bangun n solat di kala dinihari..pasti akan datng malaikat memberi rahmat dari TUHAN..kpd kita semua..amin..

  SEKIAN…wassalam

 17. saya pernah bermimpi…melihat bintang yang bersinar pada waktu malam……tiba2 jatuh tahi bintang…saya buat hajat…..lepastu jatuh lagi tahi bintang yg sangat banyak….mimpi ini berulang selama 2 kali…..bule tak tolong saya….apa maksud di sebalik mimpi saya….saya harap saya tidak melakukan khurafat…saya bimbang….

 18. Assalamualaikum wbt.
  Pagi tadi lebih kurang jam 8-9 pagi saya bermimpi diganggu syaitan. Awal ceritanya saya menumpang di rumah seorang rakan kalau saya tidak salah dan terdapat sebuah bilik itu,yang kami dilarang masuk dan melihat apa yang ada di dalam bilik itu kerana occasionally terdapat bahagian dalam bilik itu yang akan terbakar (seingat saya salah seorang watak dalam mimpi mengatakan ) sekiranya terbakar, itu bermaksud adalah sesuatu yang sedang dilakukan oleh syaitan. Astagfirullahalazim.. Takutnya saya. Disebabkan itu, saya merancang menjemput beberapa orang teman datang ke rumah itu membaca bacaan Yassin dalam usaha memohon perlindungan Allah. Setelah itu mimpi saya berkisar tentang perjalanan saya dan rakan-rakan bersama-sama beberapa watak tambahan yang lain (muka mereka familiar, seperti muka juniors saya di kolej) berjalan2 kononnya di sekitar sebuah kota yang mempunyai suatu pertunjukkan (seolah2 seperti bandar yang dihias untuk menghiburkan para pelancong). Seingat saya tiba2 sepanjang perjalanan saya membawa bersama seorang anak kecil yang rupanya pun saya tidak berpeluang untuk melihat. Sepanjang perjalanan dalam hati saya penuh rasa takut dan mengharapkan Allah sentiasa melindungi kami. Tiba di suatu bukit kecil, terdapat dua laluan yang boleh dipilih. Pada mulanya kami menaiki bukit yang sebelah kiri namun kawan yang dihadapan saya mengatakan “jangan pandang! dan pergi lalu di sebelah kanan!” dalam nada yang tegas. Saya cuba mengintai untuk melihat mengapa dan rupa-rupanya laluan itu adalah dikawal oleh seekor syaitan. Astagfirullahazim. Tanpa melengahkan masa saya terus menarik anak kecil itu untuk berjalan melalaui laluan di sebelah kanan. Selepas daripada itu saya bertanyakan kepada kawan saya yang seorang itu, “bagaimana, selain ibadah harian apa lagi bacaan yang boleh saya amalkan sepanjang jalan ini untuk melindungi kami semua daripada gangguan jin dan syaitan” dan malangnya saya tidak dapat mengingat jawapan tersebut. Tapi seingat saya, saya ada terus-terusan membaca “Auzubillahiminassyaitairrajim..” dan tak lama selepas itu, mimpi saya pun berakhir dengan kami tiba di suatu tempat di mana saya lihat sebahagian guru-guru saya diikat, mungkin untuk dijadikan atau melakukan persembahan. Apakah maksud mimpi tersebut ya? Jkkk

 19. Assalamualaikum…
  saya nak tahu apa maksud mimpi saya…begini…saya menjadi perompak dan merompak sebuah van yang sarat dengan duit…van tersebut telah terbalik dan saya dengan rakan perompak mengambil duit2 tersebut…dengan cepat saya sorang sahaja yang mengaut duit2 ke dalam beg dan pergi meninggalkan van tersebut…tetapi duit itu saya tak guna…tetapi selang beberapa hari pihak berkuasa dapat mengenal pasti saya dan rakan2…saya dengan rela hati menyerah diri…apa maksudnya…

 20. Salam
  Saya bermimpi dikejar air besar bersama ombak(air yang jernih) dalam laluan ruangan pejabat. Air tersebut terus mengikuti saya kedalam office dan seluruh ruang office tapi yang herannya walau tengelam saya bole bernafas dalam air. Amatlah dihargai kalo Tuan dapat mentafsirkan mimpi saya ini

 21. assalammmualaikum..
  selepas baca Nik pnya cerita mimpi tu saya terpanggil untuk berkonsi cerita mimpi saya..
  setiap hari saya tidur tak kira siang atau malam saya pasti akan bermimpi..mimpi saya lebeh kurang sama dgn Nik..saya belajar berenang, memandu kereta, motor dan lain2 semua melalui mimpi.
  mimpi saya selalu menjadi nyata..tak kira samada yang baik atau pn buruk..kadang2 ada hari yang saya tak dapat bezakan saya ni bermimpi atau di alam nyata.
  ada sekali tu saya pergi melancong ke satu tmpat ni pertama kali dalam dunia nyata..sampai je kat satu jalan tu saya terkejut sgt, rupanya dalam mimpi saya dah kerap dah pergi kat situ.
  bnyak klau nak cerita bab2 mimpi ni..
  apa2 pn saya bersyukur. saya anggap ni anugerah Allah
  wassalam

 22. assalamualaikum, saya sudah pun berkahwin n perkahwinan kami amat bahagia sekali .tapi saya seringkali bermimpi yang berulang, berjumpa kawan lama {lelaki} yang dah lama saya tak temui..saya anggap ia adalah mimpi mainan tidur tapi apabila sering jer mimpikan orang yang sama sy pun keliru..

 23. Salam..

  Saya dengar macam2 pentafsiran mimpi, spt kalau bermimpi dipatuk ular, bermaksud sesuatu berkaitan dengan jodoh (saya pun tak pasti, dengar2 saja tapi yg ni memang femes rasanya). Boleh saya tau kalau yg mcm tu, boleh dikira penafsiran atau khurafat?

 24. salam…
  nak tanya waktu bila sesuatu mimpi itu yang boleh ditafsir mimpi yang benar?samada waktu pagi,petang,tengahari atau malam…

 25. salam,saya eddy berumur 17 tahun,semalam saya telah bermimpi perkara yang amat menyedihkan,sya x dpt terima kenyataan pada msa itu,bahawa ayah saya meninggal dunia,tidak diketahui punca nya,tetapi dlm keadaan yg baik2 saja,bukan kerana kemalngan atau bnde2 ngeri yg lain,sya berasa tkot,,bru2 ini ayah kelihatan letih,lesu dan kadang2 memegang kepalanya,mungkin kepenatan,jadi saya berasa lagi takot,,sehingga x dpt fokus dlm spm,harap sesiapa boleh memberi sebab tentang mimpi saya itu??wassalam

 26. saya umur 14, dah 2 kali saya mimpi psl ular. hari pertama mimpi lain tapi berkaitan ular hari kedua pun mimpi lain tapi masih mimpi psl ular, adakah ini mainan syaitan?

 27. assalamualaikum, saya nak bertanya adakah ini dinamakan mimpi dimana saya telah terjaga kerana suami hendak pergi kerja (6 pagi) dan saya tidur semula lalu saya melihat langit bergelora dan retak seperti hendak kiamat sedangkan keadaan isi bumi berada dikedudukkannya. bila tersedar saya dalam ketakutan. apakah maksudnya

 28. Aku Ingin Berkongsi Mimpi Aku Bersama Saudara Dan Saudari….
  Kehidupan aku seorang Yatim Piatu Semenjak kehilangan ayah dan ibu aku semasa 7 tahun yang lepas.Pada suatu malam aku bermimpi berjumpa dgn Ayah Dan Ibu Aku…

  Didalam mimpi tersebut aku bermimpi aku menziarahi perkuburan ayah dan ibu aku.Lalu aku berjumpa dgn ayah dan ibu ku.Maka Datanglah Ibu Dan Ayah Aku Dalam Berpakaian Putih Bersama Yg Lain Di Atas Perkuburan.Ibu Aku Berada Di Belakang Ayah Ku,

  Lalu Aku Ayah Aku Melihat Aku Di Depan Nya Lalu Bertanya Ia Pada Ku…
  ”Bagaimanakah Keadaan Ahli Keluarga Kita?”..

  Maka Aku Menjawab.”Alhamdulillah,SemuaNya Dalam Keadaan Beriman”….

  Dan Bertanya AyahKu Lagi,Apakah Kamu Selalu Boleh Menjamin Perkhabaran Gembira Ini Bagi Aku SelamaNya?”….

  Lalu Aku Menjawab”Maafkan Aku Wahai Ayah Aku,Kerana Aku Tidak Mampu”…

  Maka Ayah Aku Berkata Pada Aku”Terima Kasih Kerana Menziarahi Aku Dan Mengingati Ku”…

 29. asalamualaikum,kerap kali bermimpi akan kejadian ombak yg teramat besar seperti tsunami melanda ke rumah saya,pernah kali bermimpi saya d percutian bermimpi ombak itu dtg lagi menghempas hotel yg saya diami…kerap kali dan amat menakutkan…adakah ini juga gangguan syaitan?dan yg terbaru saya bermimpi di bulan ramadhan…

 30. salam,

  Pada waktu malam saya kadang2 tertinggal solat isyak, pada mlm itulah saya bermimpi. Tapi jika saya solat isyak, tidak ada mimpi yang berlaku.

  Maknanya syaitan menggangu kita jika tidak sembaahyang lah ye?

 31. Assalamualaikum,saya Khadijah dr Sabah.
  1)5 thn pkahwinan saya masih tidk mempunyai zurait,saya hairan sering bmimpi buaya dan akhirnya mengalami period.Apakah maksud mimpi saya?
  2)sering bermimpi melihat kawan lelaki masa sekolah menengah dulu,mungkin slps mhadiri reunion kawan2,tapi saya kerap bermimpi ttg nya.
  3)boleh ka mendoakn agar syaitan btaubat kpd Allah S.W.T.dsebabkn sya sering bmimpi buaya kwn2 & kluarga selalu mberi jawaban yg mungkin keturunan ataupun benda x baik, lantaran tu saya sakit hati & marah dgn syaitan laknatullah tapi akhirnya lebih baik saya doakn smoga dia btaubat kpd Allah.
  Terima kasih.

 32. ape mksod bile mimpi org puji kite bau wngi, tpi x pulak dlm mimpi yu ade bau pape… assalamualaikum

 33. assalammulaikum..

  saya pernah bermimpi dan saya lupa-lupa ingat tentang mimpi dan acap kali saya terjaga dalam kul 3pagi hingga 4pagi.

  selepas itu, dalam beberapa bulan atau tahun kemudian, saya semacam ingat kembali peristiwa or pengalaman dan pernah merasai saya pernah melalui peristiwa itu atau pernah datang tersebut sedangkan seumur hidup saya tak pernah sampai tempat itu or merasai pengalaman tersebut.

  dan saya rasa peristiwa dan pengalaman tersebut saya dah lalui dalam mimpi saya yang saya terjaga kul 3 4 pagi itu.

  dan bila saya cuba ingat apa yang akan berlaku selepas itu saya gagal dan tak boleh ingat mimpi saya itu.

  umur saya dah 23 tahun dan hampir 10 kali saya merasa perkara sebegini.
  ini buat saya takut untuk terjaga pukul 3 4 pagi, takut jadi benar je.

  saya nak bertanya kepada penulis, adakah semua ini kebetulan saja? boleh penulis memberi penjelasan atau pendapat tentang mimpi bagi saya yang menjadi benar dan banyak kali terjadi ini.

  terima kasih..

 34. Assalammualaikum

  Mohon sedikit pandangan. Saya bermimpi bertunang dengan orang yg sy kenal tp saya x pasti sbb x nampak muka dia. Cuma sy rase kami mmg rapat sbb dia ckp dia tau sy syg dia & dia syg sy cuma mungkin seblm ni dia lbh pandang org lain dr sy. Malah lps sy terjaga sy rase sedih dan sayu sgt dan terasa sy rindu sgt kat dia. Tapi sy sendiri x pasti sape dia.

  Terima Kasih

 35. As Salam.bagaimana pula mimpi yg separuh sedar..bertanyakan hal yg berlaku dahulu sehingga sekarang.lps bermimpi separuh sedar terus terjaga.harap2 sgt dapat membantu saya.terima kasih

 36. akum..saya nak tahu apakah maksud mimpi saya didatangi ombak yang besar dan setinggi bangunan 3-4tingkat..akan tetapi apabila mengenai saya,ia seperti berada digigi air laut sahaja(ombak kecil)..mimpi ombak ini berlaku sekitar jam 4-5pagi & 2x dipukul ombak..dan satu lagi saya pernah bermimpi didatangi sultan & permaisuri ke rumah & berkawan dengan saya & mengajak saya keluar makan..apakah maksudnya itu?mimpi ini pula sekitar jam 2-4pagi..

 37. Dit is de eerste keer dat ik MIMPI, Mainan Syaitan
  atau Anugerah Tuhan? | IBNU AHMAD AL-KURAUWI
  open en ik ben prettig overdonderd door de correlatie welke dit stukje heeft omtrent
  afvallen in een week zonder dieet.

 38. assalamualaikum…

  saya seolah2 terperangkap dalam mimpi.saya rasa saya sudah bangun tapi
  saya masih tidur dan ia berlaku beberapa kali sehingga saya terjaga. seperti mimpi dalam mimpi. dan segala yg terjadi dalam mimpi tersebut seperti ‘real’. saya terpaksa berlawan dalam mimpi itu utk pastikan saya boleh keluar dari alam itu. setelah terjaga, saya berasa sangat penat.
  ini sudah kali ketiga sy mengalami mimpi sebegini tapi dalam situasi berbeza.sy terasa seperti dihubungkan dgn alam lain. adakah mimpi sebegini mainan syaitan? sy cuba menafikan mimpi sebegini adalah petunjuk kerana ia adalah khurafat tapi mimpi pertama dan kedua memang benar berlaku.

  tolong saya untuk selesaikan persoalan ni.

 39. ass..saya aghistni
  sy ingin bertanya sy sdh 3kali bermimpi pny suami pertama dokter,akabri dan polisi.d mimpi itu syg djodohkan olh kluarga kcuali yg dokter. d mimpi itu jg sy pny ank n doperasi. sampai2 mimpi itu jg bwt sy kangen n ingin bertemu dg orng yg ada dlm mimpi tsb. dia jg memberi tau nmanya. kira2 arti mimpi sy itu apa ???
  syukron…

 40. ass..saya aghistni
  sy ingin bertanya sy sdh 3kali bermimpi pny suami pertama dokter,akabri dan polisi.d mimpi itu syg djodohkan olh kluarga kcuali yg dokter. d mimpi itu jg sy pny ank n doperasi. sampai2 mimpi itu jg bwt sy kangen n ingin bertemu dg orng yg ada dlm mimpi tsb. dia jg memberi tau nmanya. kira2 arti mimpi sy itu apa ???
  syukron…

 41. akum..saya ulangi kembali soalan saya:
  saya nak tahu apakah maksud mimpi saya didatangi ombak yang besar dan setinggi bangunan 3-4tingkat..akan tetapi apabila mengenai saya,ia seperti berada digigi air laut sahaja(ombak kecil)..mimpi ombak ini berlaku sekitar jam 4-5pagi & 2x dipukul ombak..dan satu lagi saya pernah bermimpi didatangi sultan & permaisuri ke rumah & berkawan dengan saya & mengajak saya keluar makan..apakah maksudnya itu?mimpi ini pula sekitar jam 2-4pagi..
  bolehkah email kepada saya?

 42. Tadi malam saya mimpi bertunangan dengan pacar saya sekarang..kebetulan beberapa bulan belakangan dia memang sudah mulai cuek..tapi setiap saya tanya kenapa,dia tidak pernah memberi jawaban pasti..ketika saya tanya apakah dia mw putus?dia tidak mau..dia pun msi sering cemburu dan marah jika saya jalan dengan teman pria,tlong beritahu apa makna mimpi saya ini..trimakasih

 43. Assalamu’alaikum..
  Saya pn.ria angela
  Tadi malam saya mimpi bertunangan dengan pacar saya sekarang..kebetulan beberapa bulan belakangan dia memang sudah mulai cuek..tapi setiap saya tanya kenapa,dia tidak pernah memberi jawaban pasti..ketika saya tanya apakah dia mw putus?dia tidak mau..dia pun msi sering cemburu dan marah jika saya jalan dengan teman pria,tlong beritahu apa makna mimpi saya ini..trimakasih

 44. Assalamu’alaikkum,
  Saya ingin bertanya, kalau kawan saya bermimpi saya berkahwin dengan kawan sekelas saya, adakah ini menunjukkan dia adalah jodoh saya. Mimpi itu menjadikan saya rapat kepada dia, dan jauhkan diri dari teman wanita saya. Adakah saya boleh menganggap itu adalah petunjuk dari Allah s.w.t atau itu hanya mainan mimpi semata-mata?

 45. Assalammualaikum , saya nak tanya . tadi saya tidur lepas subuh . saya mimpi saya begaduh dengan kawan saya . lepas tu saya muram, ibu saya mengusik saya dalam mimpi tu ,dia bagi saya ceria balik . tapi dalam mimpi tu saya terfikir macam mana kalau mak saya tak ada dah dalam hidup saya nanti, siapa nak ceriakan saya masa saya bengang dan marah? sebab saya agak panas baran, dalam mimpi tu saya nangis kat sisi mak saya sebab waktu tu dia peluk bahu saya lepas dia usik saya . mak tak perasan saya nangis dalam mimpi tu, tapi nangis and sebak saya dalam mimpi tu sampai saya terjaga dari mimpi , saya tak tahu kenapa saya sebak sangat sampai tak boleh berhenti nangis saya, saya takut mimpi saya jadi kenyataan. Apa maksud mimpi saya?

 46. saya bermimpi diterjang ombak tsunami saya pikir saya akan terjatuh hanyut pada saat itu saya tetap masih bisa berdiri dan menyelamatkan adik2 saya apakah arti dari mimpi saya itu????? terimakasih

 47. Assalmmualaikum..saya bermimpi bahawa keluarga saya dibunuh oleh ibu saya kerana dendam..mimpi ini telah terulang sbanyak 3 kali tetapi tidak berturut ..apakah maksudnya?

 48. Apa lah kau orang ni……yg dok tanya pasal mimpi dan dok jawab ramalan nya apa pasal. tak baca ke artikel di atas. yg jelas mengatakan Perbuatan meramal atau menilik nasib seperti ini adalah perbuatan khurafat

 49. Saya telah bermimpi tengtang masa depan saya dan rakan sekelas saya….Isteri,anak,pekerjaan,keputusan spm,universiti dan banyak lagi ada dalam mimpi saya…Yang menghairankan saya, mimpi ini bersambung,Macam cerita melayu yang berepesod….Apakah ini petunjuk dari Allah S.W.T?

 50. As salam .. sehingga hari ini saya masih tertanya-tanya. Mengapa saya bermimpi setiap hari? Seingat saya, tidak pernah sekalipun saya tidur lena tanpa mimpi kerana setiap malam saya akan mengalami mimpi semasa tidur.

 51. Assalam
  Saya ingin bertanyakan sesuatu
  Saya ni seorang perempuan,saya selalu bermimpikan kawan perempuan saya.Apakah sebabnya

 52. Assalamualaikum….
  Saya ali imran. Apa maknanya mimpi mendapat keputusan yang tidak bagus? Saya pernah mengalami mimpi ini sebelum keputusan upsr keluar dan keputusan sama seperti dalam mimpi tersebut. Sekarang saya akan menghadapi pmr dan telah bermimpi mendapat keputasan yang sangat teruk. Apa maksudnya?

 53. Magnificent items from you, man. I have understand your stuff prior to and you’re just too excellent.
  I really like what you’ve got here, really like what you are stating and
  the best way wherein you say it. You make it enjoyable
  and you still take care of to keep it wise. I can not wait to learn much more from you.
  This is actually a great web site.

 54. Hai . Saya ingin tahu apa maksud disebalik mimpi saya . 🙂 im 11 years old and i never lie for this .

  5 June sebelum kami nak pulang ke Sibu keesokan hari 6 June itu

  5 june,

  Semua org menyambut gawai n then semua org pun dah balik ini kami tinggal kat rumah adik sebelh bapa saya

  Kami sekeluarga itu cousin kami and family tapi yng adik sebelh bapa saya n isteri dia kat biliklah.. Cousin saya cakap *misha tidur kamu? * saya pun jawab *yup* and then dia cakap goodnight . Masa itu semua org tidur tpi kakak saya ngan cousin masih terjaga tengok hp tapi juga dah tidur. Saya je yng belum tidur x dpt tidur . Masa itu saya takut sangat sangat mak saya sebelah je. And then saya ckap kat hati *woy hantu jgn kacau saya* kan gelap gelita kami sekeluarga tidur luar n saya rasa mcam saya macam terpaksa bangun dan pergi ke dpur sekali saya buka mata masa tu belum ke dapurlah tiba jak ada muncul patung chucky dan memerap saya untuk paksa saya ke dpur dia macam nak paksa angkat saya tapi saya bertahan dan saya pegang tangan mak saya dan lgi dia paksa and then saya sebut nama *Tuhan baru berhenti.. Itu bukan mimpi tpi saya masih terjaga berpeluh saya macam patung tapi sya x tengok pun cerita hantu and then saya sambung tidur keesokan hari kul 7:30 pergi terminal exprrss pulang ke sibu

 55. assalamiualaikum…sy nk tye.. sy mimpi ssuatu yg x pnh sy pk sblm tdo.. sy bmimpi sy mnjaga sultan yg sedang sakit d hospital.. dan sultn trsbut ad dua org ank juga.. seorg lelaki n pmpuan.. sy jge sultan tu spt seorg y btl3 dkt dgn kite.. tp sy pelik knp sy mimpi cmtu ea … n sbln ni pn sy mmpi sultn jgk.. tp x tw sultan mana..

 56. Assalamua’laikum
  Nma saya indah
  Saya pernah bermimpi bahwa suami saya meninggal tp saya tdak melihat a lgsung tp saya cmn dberi tau oleh adik saya..
  Dan setelah beberpa minggu lma a saya kmbli bermimpi suami saya meninggal cmn keadaan a tidak sama..
  Pda kali kedua saya bermimpi klo saya sdang bbman dengan tmn saya teruz dya blg uang a jgn dhabisin mending bwatt kuburan bwat suami dari kayu..
  Apakah mimpi itu nyata
  Saya mimpi a menjelang pagi
  Terimakasih..

 57. assalamualaikum saya mau menanyakan mimpi saya saya nermimpi bahwa ibu saya meninggal tanpa sakit apapun apa arti mimpi tersebut??

 58. Assallamualaikum w.b.t…saya bermimpi membonceng motosikal bersama kawan lama (lama x jumpa), saya duduk di belakang…kawan saya bawa motosikal terlalu laju hingga merentas dan melintas pembahagi jalan highway..dalam keadaan tersebut saya berada di belakang pegang erat kawan saya sehingga kaki saya terlunjur ke belakang kerana terlalu laju…akhir mimpi saya selamat bersama kawan lama saya tadi…alhamdulillah.

 59. Assalamualaikum . Saya ingin bertanya , saya termimpi arwah datuk saya , dia bercakap semua , saya tahu itu syaitan , tapi soalan saya , mengapa atok saya marah saya dan mengejar saya dalam mimpi itu ?

 60. Assalamualaikum . saya baru berpisah dengan kekasih saya . saya difitnah .semalam, saya tersedar pukul 3 pagi . biasa kalau saya ni malas nak bangun, memang senang untuk tidur . tapi semalam lain . semakin saya nak tidur , semakin tu saya tak boleh tidur . saya bangun dan solat taubat , hajat dan tahajud .Lepas solat itu , saya tidur semula . selepas itu , saya mimpi bekas kekasih saya tu datang pakai baju putih dan berkata, ‘ saya nak kawan dengan awak balik tapi saya tak nak kawan dengan abang awak’. apakah maksud ni semua ?

 61. assalamualaikum.. numpang nanya.. saya pernah mimpi kiamat. tapi mimpinya itu tidak berisi kehancuran, malahan berisi keadaan damai. nah dalam mimpi itu saya dapat bisikan, kata bisikan itu saya masuk surga, si A masuk neraka, si B masuk neraka…
  apa maksud mimpi saya itu? kira2 dari siapa mimpi saya itu? mohon dijawab

 62. Assalamualaikum Saya Berumur 15 tahun. Saya selalu mimpi haiwan berbisa. Mula mula saya mimpi ular then selang beberapa hari saya mimpi biawak dan dalam mimpi tu dia bercampur aduk kejap mimpi seorang senior kat sekolah saya then mimpi tu melompat ke tempat lain. Saya tak berapa nak faham. Adakah mimpi haiwan berbisa tu ada kaitan dengan senior saya? Dan adakah ia mimpi syaitan? Lately saya selalu jadi panas baran tak tentu pasal. Saya harap seseorang boleh tolong bagi jawapan. Jujur saya cakap saya tak pernah pun fikir atau berbual pasal senior saya tu. Tak kira kat sekolah mahupun kat rumah. Saya still tak faham kenapa dia muncul secara tiba tiba dalam mimpi saya dalam keadaan memegang foto saya dan memandang ke arah muka saya. Dalam mimpi tu saya boleh melihat muka saya sendiri. Masa tunsaya sedang bergerak tawa dengan kawan. Tapi senior saya sedang memandang saya dari kejauhan sambil tersenyum. Saya takut. Bangun je dari tidur tu terus azan subuh.
  _Mujahidah_ ^^’

 63. I’ve been exploring for a bit for any high quality articles or blog posts in this kind of house .
  Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site.
  Studying this info So i am satisfied to show that I’ve an incredibly excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed.

  I most certainly will make sure to do not omit
  this site and give it a look on a continuing basis.

 64. assalamualaikum.
  semalam saya bermimpi 3 ekor buaya. mempunyai sifat dan bentuk berbeza-beza. mimpi saya bermula dari sewaktu saya hendak keluar dari rumah mertua menuju ke garage kereta. saya ternampak sekor buaya bersize kecil, panjang lebih kurang 3 ke 4 kaki. buaya ini apabila ternampak saya, buaya itu terus lari. selepas itu saya nampak lagi sekor buaya sama size tetapi berbeza perbuatan nya. buaya ini bediri dekat kereta saya dan kaki nya mencakar-cakar pintu kereta. buaya ini tidak meperdulikan kehadiran saya. saya pun beralih arah ke kereta isteri saya. di hadapan kereta isteri saya. ada sekor buaya yang besar. buaya ini terus menerus mengigit kaki saya. saya berusaha melepaskan diri dan hendak memanjat pagar utk melapaskn diri tidak berhasil di sebabkn kaki saya digigit buaya. dan saya pun terbangun. btw saya dah tak bersama dgn isteri saya. baru je cerai 3hari lepas. apakh maksud mimpi tersebut.

 65. Salam , saya nak tanya , saya baru2 ni termimpi. Dalam mimpi saya saya nampak , khalimah allah tpy khalimah itu terbalik ,
  Apa maksud mimpi saya? Saya betol3 ingin tahu . Terima kasih 😁

 66. asalam saya ingin bertanya apakah maknanya mimpi saya. saya bermimpi ibu dan ayah saya memberitahu mereka tidak hidup lama. dan saya sudah 3 kali bermimpi tentang saudara lelaki saya adakah gangguan syaitan saja atau sebaliknya allahualam saya amat musykil tentang hal ini

 67. sebelum berlaku kematian sy akan mimpi gigi sy patah… bukan sekali dua sy mimpi tentng gigi patah..tetapi da bnyk kali untuk org terdekat. Dan maksud mimpi itu benar . Akan ada org trdekat sy meninggal. Lagi satu sy akan mndpt mimpi skiranya org yg sy syg akan sakit. Cume kdng2 sy x amek kisah tentng tu. Saya nak thu ..apekah mksud yg ingin dismpaikan kpd sy?

 68. Assalamualaikum,

  Saya ingin bertanya jika mimpi saya baru-baru ini ada pengertiannya. Saya bermimpi melihat ke langit malam, melihat bintang bersinar banyak sekali. Lalu tahi bintang jatuh dengan byk sekali..mengagumkan masyaAllah.

  Sy tidak pernah bermimpi sebegini. Tolong tafsirkan.

  Assalamualaikum.

 69. assallammualaikum sy nak tanya sy mimpi pasal orang ni aje …dia pelajar baru…kalau saya mimpi dia pasti dia tak habis2 nak senyum .Sy dgn orang yang sy baru suka tu suka #bukan pelajar baru..tp dia ni iban bkn islam dia pegang tangan saya apalagi tanpa sedar saya pun terpegang tangannya sambil menerima..
  lepas tu sy mimpi dia hilang tetapi sy tengok pelajar baru kelas km td tersenyum2(yg sy cakap kat atas td) kat saya aje dahlah sy susahati tercari2 couple mimpi lah td …(pegang tangan) sy tya ngan pelajar baru kelas km mana dia …tp dia senyum aje dijawabnya… lepas tu saya jumpa pula seorang ni nampak macam marah je ngan saya…takut lah.. sy limpas dia aje.. tak kisah sbb waktu tu sy hya ingat kat dia dah tak peduli apa yang berlaku..waktu km couple dia asyik tolong sy apa jua kerja yg sy rasa susah km selalu berkumpulan…semua guru tau pasal km (dlm mimpi) ..mak bapa pun tau(dlm mimpi) semua restu..yg buat saya tertarik dlm mimpi tu dia taat ngan mak bapa dia ngan saya ..juga..smpy hari ni dalam kelas sy tgk dia aje…sbb kan benda tu apa maksud tu..
  assallammualaikum

 70. Ass..
  Ada seorang teman ibu saya yang Sedang memimpikan ibu sya Sedang sholat. Kemudian tiba* ada cahay di belakang ibu saya yang bersinar… Menurut kakak apakah arti Mimpi itu.. krna sejak di tanya oleh ibu saya tentang Mimpi itu saya geLisah hingga* sya tdak bsa tdur memikirkan Mimpi itu (?)

 71. assalamualaikum . saya nak tanya . pd awal bulan puasa ni saya ada mimpi saya dan kekasih saya pergi ke hospital dan mendapati saya mengandung . kalau bole dtfsirkan , apa maksud mimpi tu ? saya bingung la sebab bukan ka syaitan tiada pd blan puasa ni tpi knp masi ad mimpi bruk tuu ??

 72. Assalammualaikum. Dulu saya pernah bermimpi ada seorang lelaki ni. Dalam mimpi muka dia sangat jelas. Tapi bila terjaga dari tidur terus dia punya muka jadi blurry. Saya masih ingat mimpi ini lagi walaupun sudah 2 tahun berlalu. Baru baru ni time bulan ramadhan saya mimpi pasal ex saya. Dalam tu kawan dia tanya saya kenapa tinggalkan dia and dia rindu saya. Maksud mimpi ni sebaliknya ke memang dia ada maksud yang baik?

 73. Assalammualaikum. Saya sebagai saudara kalian nak bagi nasihat. Maaf yer. Kamu tau kah apa itu maksud ‘SALAM’. Ianya bermaksud ‘celakalah kamu’. Jadi saya mohon tolong bagi ucap salam yang lengkap. Please!

 74. Salam.

  Sy ingin bertanya, beberapa hari lepas saya ad bermimpi sy berkahwin dgn seorang lelaki dan melayaninya (makan minum),, dan mukanya sgt jelas sehingga sy bole gambarkan ciri2 nya..sebelum ini sy hanya pernah bermimpi ttpi muka langsung sy xdpt ingat lepas mimpi..tp kali ni beza, sbb mimpi tu mcm betul2 berlaku..seolah2 sy sgt menyayangi dia..setelah itu, selang sehari, sy terlihat gambar y di post di fb ( gambar ramai2) y ditag kpd seorg kwn llaki sy..sy asalnya tidak mengenali lelaki tersebut..jd sy sgt terkejut bila melihat gambar itu…

  Smemangnya sy telah lama menyerahkan urusan ini kpd Allah.. sy mmg tak mau fikir..dan sy nk fokus hubungan sy dgn Allah,, tp bila berlaku sebegini,, jiwa sgt2 terganggu sehingga sy slalu rasa nk nangis..sy rimas.. sy tidak mau ap2 pon mengganggu hubungan sy dgn Allah.. sy jd kurang ingat Allah kerana terganggu dgn mimpi ini..sebenarnya selepas sy bangun dr mimpi ,, sy trus mengucap dan taawwuz dan ludah ke kiri..huhu

  Bantulah sy 😔

 75. Assalamualaikum…
  Saya prnah brmmpi mnyelamatkan ibu dari tawanan iblis…, apa arti mimpi saya???

 76. salam,saya anggap mimpi ini mainan tidur sahaja,tapi yang saya hairan sebab mimpi saya tak berat cumanya yang pelik mimpi saya itu mesti saya tak dapat bercakap cubalah macam manapun tak dapat keluar suara dan bila mimpi berlari saya tk dapat berlari orang lain laju sahajaa tapi saya ketinggalan sebab tak bole berlari
  setiap mimpi saya kisahnya lain2 tapi akan sama bila bercakap tak keluar suara dan berlari tak dapat berlari

 77. assalamualaikum..,saya anggap mimpi ini mainan tidur sahaja,tapi yang saya hairan sebab mimpi saya tak berat cumanya yang pelik mimpi saya itu mesti saya tak dapat bercakap cubalah macam manapun tak dapat keluar suara dan bila mimpi berlari saya tk dapat berlari orang lain laju sahajaa tapi saya ketinggalan sebab tak bole berlari
  setiap mimpi saya kisahnya lain2 tapi akan sama bila bercakap tak keluar suara dan berlari tak dapat berlari

 78. agama asal ku ialah katolik…pada satu mlm,sy bermimpi di datangi seorg yg berjubah putih dan berjanggut panjang warna putih,dan berkata kepada ku,sekiranya sy perlukan pertolongan,minta la darinya..lalu org itu menulis nama nya diatas telapak tangan sy dgn tulisan jawi yg berbunyi ALLAH…selepas lima tahun sy menilai dan membuat kajian ttg mimpi..sy memeluk islam…selepas itu,sy bermimpi berada di sebuah rumah yg sangat besar,dan dlm rumah tersebut mempunyai sebuah pintu besar dan mempunyai pengawal..apabila sy memasuki pintu tersebut,di dalam nya terdapat sebuah ladang yg luas,dipenuhi dgn pokok buah buahan seperti pokok limau,orange dan bermacam lg..selepas itu sy bermimpi lg sedang membersihkan orang2 yg ingin di bawah masuk kedlm sebuah pintu besar dan kawasan tersebut tersangat luas seperti sebuah padang..dan dipenuhi dgn org2 yg berpakaian putih….sy jga bermimpi memandang ke atas langit dan sy telah nampak sesorang sambil tersenyum kepada sy…dia ialah YESUS KRISTUS….apa yg sy tulis disini hanya sebagai perkongisn..kadang2 sy berfikir sendiri…dan bertanya diri sendiri,siapakah saya?kenapa sy bermimpi seperti itu…banyak lg mimpi sy yg pelik2 termasuk seorg tua berjubah putih membawa sy melawat kealam kubur dan neraka…utk pengatahuan,sy hanya la manusia biasa yg selalu berbuat baik dgn semua org walaupun fitnah sering kali mengelilingiku sy sentiasa sabar tanpa sengekta biarpun sy rasa sangat terluka sekali….klu ada sesiapa yg tahu maksud mimpi sy,tolong berikan pencerahan.

 79. adakah mimpi boleh jadi kenyataan? walau org itu insan biasa2 sahaja?

 80. assalamualaikum….sya ingin kongsi sesuatu mngenai mimpi sya d bulan ramadhan…hmpir satu mnggu sya bermimpi yg indah2…tpi setiap mimpi sya tu da angin…..mmg stiap sya mimpi brtukar tukar…tpi dlm mimpi tu msti da angin…angin yg trdapat dlm mimpi sya sngat mnyenangkan hati…jiwa sya juga sngat tnang….angin tu lain dripada yg lain…sngat mnyenangkn hati….bgai smua msalah suda hilang…bole tlong bgi tau pa mksud smua tu…

 81. Salam,

  Adakah mimpi di bulan ramadhan yg mulia nie juga mainan tidur?

 82. assalamualaikum,

  saya dan anak2 selalu terdengar suara suami sy dlm keadaan ketakutan bila mlm sewaktu dia tidur..selalu akn terdengar bunyi yg sama lg..apakah maksud disebalik mimpi itu?

 83. Assalamualaikum,

  Saya ada kemusykilan tentang mimpi yang boleh dikatakan kerap menganggu saya . Lebih daripada 3 kali bermimpi saya dikejar atau diburu saya tak pasti . yang pasti saya lari daripada dia , lari keluar daripada rumah yang dahulu saya sekeluarga diami , tapi sekarang saya sekeluarga sudah tidak tinggal disitu .sudah masuk 4 tahun kami tinggalkan rumah tersebut . saya mahu tahu apakah masksud disebalik mimpi tersebut ? adakah sekadar mainan tidur atau sebaliknya . saya harap tuan dapat menafsirkan untuk saya , terima kasih .

 84. Asslamualaikum, saya mempunyai keadaan yang pelik, bila saya sampai atau pergi sesuatu tempat yang baru pertama kali , saya akan teringat bahawa saya pernah datang ke tempat itu ( baru) dalam mimpi, maksudnya saya datang dulu melalui mimpi ke tempat itu.

 85. Another bad dream sounds ridiculous
  I surrounded by lots of people who hate me cz they said I’m causing the death of Beatrice ( i dunno her but she’s petite girl , chinese looks ) . On my bed penuh ngn api2 arang2 . 1 Chinese woman buat mende ntah said got ‘things’ on me causing me bAdluck everywhere. She gv me necklace very long necklace ( sama mcm aku jual d kdai) dy kta bnda tu menumpang kat rantai tu tp dy dh chased it away ( something macam gigi panjang tp rata bentuk mcm gigi blkng kita tp ada tebukan untuk cucuk tali ) . Actually got 2 girls died bcz of unknown reason people pointed it at me , said I’m the reason . Sorg tu aku xtao nma. Hmmm

 86. Assalamualaikum..malam semalam saya mimpi kawan baik saya hampir2 nak terbunuh lepas ada orang nak curi motor dia..tapi saya dapat selamatkan dia..apa petanda mimpi tersebut ye?sebab ada sorang kawan saya cakap kalau mimpi pada waktu malam hingga sebelum subuh, mimpi tu akan jadi kenyataan atau mungkin kebetulan sahaja..(itu yang membuatkan saya takut)..manakala mimpi pada siang hari adalah mimpi syaitan semata2..betul ke?saja nak tanya pendapat..terima kasih..

 87. Pingback: Tafsir Mimpi Yang Menakutkan | Prediksi Bocoran Togel Nagasaon HK SGP

 88. Assalammualaikum

  Saya ingin bertanya kevelakangan ini saya sering bermimpi pasal orang meninggal.Berapa bulan yang lepas saya bermimpi gigi hadapan saya patah.lepas tu berapa minggu lepas saya bermimpi gigi hadapan saya d sebelah kiri patah tapi hanya separuh sahaja.semalam pula saya bermimpi atok saya mengayuh beca yang dinaiki saya.saya ingin bertanya apaka maksud mimpi saya itu?.Adakah dia mainan syaitan?atau ada sebalik maksud dari mimpi saya?sbb saya ada membaca artikel jika bermimpi gigi patah d hadapan orang yg kmu syg akan meninggal kan dunia ini.ada kaa itu betul??
  Sila berikan jawapan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s