APA KATA FAISAL TEHRANI

Cerpen saya berjudul ‘Hikayat Jerebu Pulau Jerubuk’ telah disiarkan oleh Majalah Dewan Sastera Mei 2006.

My Photo Berasaskan Teori Persuratan Baru yang dipelopori oleh Mohd Affandi Hassan, Faisal menulis.

“Pengarang menghantar mesej dakwah yang boleh ditemui dalam karyanya, bagaimana pegangan yang salah dan peminggiran ulama atau cendekia dalam pentadbiran negara mengakibatkan kemaksiatan.  Seyogia diingatkan dalam gagasan sastera Islam kelolaan Shahnon Ahmad, cerita menyampaikan makna dakwah, sementara Persuratan Baru hadir untuk melengkapkan gagasan sastera Islam Shahnon tersebut dengan menuntut supaya cerita diseimbangkan dengan ilmu. Tanpa ilmu, cerita hanya akan menjadikan fiksyen kosong semata-mata yang jatuh ke dalam kerangka konsep kreativiti yang dikemukakan Barat.

Mengambil contoh cerpen di atas (Hikayat Jerebu Pulau Jerubuk), pengarang cerpen ini kelihatan lebih terbawa-bawa untuk menampilkan kelainan melalui menerusi gaya bahasa, berbanding membincangkan secara mendalam persoalan ideologi asing yang telah menimpa masyarakat Pulau Jerubuk hingga diberi bala oleh Tuhan.

Al-Kurauwi misalnya boleh sahaja mengambil kesempatan untuk membincangkan pengukuhan doktrin tauhid dalam karya beliau. Cerpen ini hanya menyogokkan kemusnahan sebuah negeri yang pemerintahannya gagal mengikut arahan Allah. Lorong menuju lebuh raya kebaikan seperti firman Allah dalam surah al-Balad ayat: 10 tidak dibincangkan, sedangkan sumber ilmu, iaitu wahyu Allah atau al-Quran seperti yang terpampang pada ayat surah al-Balad atau “Negeri” ini boleh dikupas dengan begitu mendalam dalam cerpen tersebut.

Berdasarkan kriteria yang telah diletakkan oleh Persuratan Baru, cerpen ini hanya menampilkan cerita dan tidak memuatkan wacana atau analisis bersifat ilmiah yang penting dalam menggambarkan bagaimanakah pegangan asing dan gaya hidup luar boleh meruntuhkan institusi kekeluargaan. Pengarang tidak mengambil peluang menampilkan perbincangan secara ilmiah menerusi ceritanya. Tanpa sebarang hujah dan perbincangan yang bersifat ilmu seperti yang dituntut oleh Persurata Baru, cerpen ini hanya menghidangkan cerita dan tidak menyediakan pembaca apa-apa peningkatan dari segi ilmu.”

Apa pun, terima kasih Faisal. Sebagai orang baharu dalam dunia sastera ini, saya mengahargai pandangan tersebut. Cuba dengar apa pesan terakhir beliau.

 “Bagaimanapun cerpen ini jika diuji dengan pendekatan yang berbeza barangkali sahaja akan menghasilkan perspektif yang lain!”

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s