MARI BELAJAR MENULIS

DBP Usaha Lahirkan Penulis Pelapis Melalui Program Pembinaan Penulis

Jabatan Sastera, Dewan Bahasa dan Pustaka Malaysia sedang berusaha melahirkan seramai mungkin penulis pelapis sepanjang tahun 2007 sejajar tiga objektif utama sastera iaitu memaksimumkan jumlah penulis dan khalayak, memperkayakan produk sastera serta melahirkan ilmuwan atau pengkritik dalam bidang tersebut.

Pada tahun ini, sebanyak enam (6) bengkel penulisan telah dirancang pelaksanaannya melalui program pembinaan penulis dan pemupukan bakat sastera yang akan dilaksanakan secara konferensi dan praktikal. Semua bengkel akan dilaksanakan secara berperingkat mengikut tarikh dan tempat yang ditetapkan penganjur.

Tiga genre difokuskan bagi tujuan tersebut, iaitu cerpen, novel dan skrip drama adaptasi karya sastera. Bagi mencapai matlamat dan justifikasi pelaksanaan bengkel, Jabatan Sastera telah melantik beberapa orang pembimbing yang mempunyai kepakaran dan pengalaman luas dalam bidang masing-masing untuk berkongsi ilmu mereka dengan para peserta. Antara pembimbing yang dilantik ialah Zaharah Nawawi, Mohd Faizal Musa (Faizal Tehrani), A. Wahab Hamzah, Zakaria Ariffin dan Marlenny Denerwan.

Bengkel yang akan dilaksanakan adalah Bengkel Penulisan Cerpen Penulis Muda, Bengkel Penulisan Untuk Bakal Pesara, Bengkel Penulisan Skrip Drama Adaptasi, Bengkel Penghayatan Puitika Sastera Penulisan Kreatif, Bengkel Penulisan Cerpen Pelbagai Kaum dan Bengkel Penulisan Karyawan DBP.

Setiap bengkel, penyertaan hanya dibuka kepada 20 orang peserta sahaja. Setiap peserta bengkel cerpen dikehendaki menghantar cerpen sepanjang antara 6 hingga 8 halaman dengan saiz aksara 12 point Times New Roman ditulis jarak dua baris, peserta bengkel novel diminta menghantar sinopsis novel masing-masing sepanjang 5 halaman dan peserta bengkel penulisan skrip adaptasi perlu menghantar skrip yang pernah dihasilkan untuk dinilai oleh pembimbing dan penganjur. Penyertaan dibuka kepada warga Malaysia berusia 18 tahun ke atas mengikut kumpulan sasaran. Setiap peserta dikehendaki mempunyai e-mel, bagi kemudahan menjalani bimbingan susulan.

DBP menyediakan pembimbing, tempat penginapan dan makan minum sepanjang bengkel dilaksanakan. Penyertaan adalah PERCUMA.

Penyertaan dibuka mulai 15 Mac 2007. Penyertaan serta penghantaran cerpen, sinopsis novel dan skrip drama hendaklah sampai di meja urus setia sebelum 15 April 2007. Maklumat lanjut pelaksanaan program serta borang penyertaan boleh diperoleh melalui laman sesawang http://www.dbp.gov.my/.

Permohonan menyertai bengkel serta pengiriman cerpen, sinopsis novel serta contoh skrip drama hendaklah dihantar kepada:

Urus Setia,
Program Pembinaan Penulis / Pemupukan Bakat Sastera
Bahagian Pengembangan Sastera Kebangsaan
Jabatan Sastera
Aras 22, Menara DBP
Peti Surat 10803
50926 Kuala Lumpur.
Atau hubungi melalui telefon / e-mel : Mohd Zamri Hj. Abdul Hamid zamri@dbp.gov.my (03-21482558) Abdul Aziz Ibrahim aazizib@dbp.gov.my (03-21482567) Fatin Suraya @ Wati Hashim suraya@dbp.gov.my (03-21482614) Rafidah Ramli aj_rafida@dbp.gov.my (0321482623).

SYARAT PENYERTAAN

Bengkel Penulisan Cerpen Penulis Muda

· Terbuka kepada semua warga negara Malaysia berumur di antara 18-35 tahun.
· Semua penulis karya kreatif dari kalangan peserta peraduan dan penulis-penulis muda yang pernah menghantar karya ke DBP untuk pertimbangan penerbitan adalah dialu-alukan.
· Pemilihan peserta adalah berdasarkan kepada pencapaian mereka dalam menghasilkan karya kreatif yang akan dinilai oleh pembimbing dan pihak urus setia.
· Peserta perlu mempunyai e-mel dan boleh berinteraksi dengan pembimbing untuk bimbingan susulan selepas bengkel.
· Setiap peserta dikehendaki mengirimkan biodata diri, gambar dan salinan karya (untuk dinilai).

Bengkel Penulisan Untuk Bakal Pesara

· Terbuka kepada semua warga negara Malaysia / penulis berumur 45 tahun ke atas yang masih bekerja di sektor kerajaan dan swasta atau telah bersara;
· Pemilihan peserta adalah berdasarkan kepada pencapaian mereka dalam menghasilkan karya kreatif (cerpen).
· Peserta perlu mempunyai e-mel dan boleh berinteraksi dengan pembimbing untuk bimbingan susulan selepas bengkel.
· Setiap peserta dikehendaki mengirimkan biodata diri, gambar dan salinan karya (untuk dinilai)

Bengkel Penulisan Skrip Drama Adaptasi

· Terbuka kepada semua warga negara Malaysia / penulis berusia di antara 18 – 40 tahun;
· Pemilihan peserta adalah berdasarkan kepada pencapaian mereka dalam menghasilkan karya kreatif yang pernah tersiar di media, terutamanya yang pernah memenangi hadiah atau anugerah atau apa-apa sahaja bentuk pengiktirafan karya kreatif seperti peraduan cerpen remaja, hadiah cerpen kanak-kanak dan sebagainya.
· Keutamaan akan diberikan kepada peserta yang mempunyai pengalaman menulis skrip drama.
· Setiap peserta dikehendaki mengirimkan biodata diri, gambar dan salinan karya (untuk dinilai).

Bengkel Penghayatan Puitika Sastera Penulisan Kreatif

· Terbuka kepada semua warga negara Malaysia / penulis karya popular di seluruh negara.
· Pemilihan peserta adalah berdasarkan kepada pencapaian mereka dalam menghasilkan karya popular (novel) yang pernah tersiar di mana-mana penerbitan.
· Penyertaan adalah dihadkan kepada 20 peserta sahaja.
· Setiap peserta dikehendaki mengirimkan biodata diri, gambar dan salinan karya (untuk dinilai).

Bengkel Penulisan Cerpen Penulis Pelbagai Kaum

· Terbuka kepada semua warga negara Malaysia dan para penulis pelbagai kaum dari IPTA, IPTS, maktab perguruan dan persatuan penulis yang berumur di antara 15-45 tahun.
· Pemilihan peserta adalah berdasarkan kepada pencapaian mereka dalam menghasilkan karya kreatif (cerpen) yang akan dinilai oleh pembimbing dan pihak urus setia.
· Penyertaan adalah dihadkan kepada 20 peserta sahaja.
· Setiap peserta dikehendaki mengirimkan biodata diri, gambar dan salinan karya (untuk dinilai).

Bengkel Penulisan Karyawan DBP

· Terbuka kepada semua penulis karya kreatif dari kalangan staf Dewan Bahasa dan Pustaka.
· Pemilihan peserta adalah berdasarkan kepada pencapaian dalam menghasilkan karya kreatif yang akan dinilai oleh pembimbing dan pihak urus setia.
· Penyertaan adalah dihadkan kepada 20 peserta sahaja.

· Setiap peserta dikehendaki mengirimkan biodata diri, gambar dan salinan karya (untuk dinilai).

Advertisements

3 thoughts on “MARI BELAJAR MENULIS

  1. Ada Aliff,
    Peluangnya cukup banyak. Andai ada kemahuan sahaja.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s