BAHTERA KAMI

Ya Allah Ya Hannan Ya Mannan

Ya Allah betapa cintanya kami kepada organisasi ini. Inilah organisasi kami, Dewan Bahasa dan Pustaka, pusaka warisan tempat kami berpijak. Organisasi yang lahir dari satu sejarah, api dari satu zaman, obor perjuangan tempat kami meminjam semangat tokoh terbilang. Yang telah lama belayar menongkah badai gelombang, bermandikan masin laut, ribut hujan dan taufan yang menderam panjang.

Ya Allah sedarkanlah kami akan hakikat betapa bertuahnya kami menumpang di bahtera ini. Inilah organisasi kami, tempat kami berdayung, mengembangkan layar, membelah lautan perjuangan yang luas terbentang berpandu kepada mentari, bintang dan bulan Tuhan, mengharapkan angin agar bertiup sopan, Ya Allah dengan iman dan tawakal yang berkekalan kami pasti bertemu pelabuhan wawasan.

Ya Allah, demi bahtera pertiwi ini, satukanlah hati-hati kami, padukanlah tenaga dan segala janji, eratkanlah silaturahmi dalam kalangan kami agar kami tidak tersalah kemudi menongkah gelora ombak ke beting mati.

Ya Allah, kami hanya kelasi. Mohon diberkati kerja kami, usaha-usaha kami dan pengorbanan kami agar segala muatan, misi dan visi kami sampai ke destinasi buat masyarakat dan pertiwi.

Ya Allah demi bahtera madani ini, janganlah hendaknya kami khianati amanah yang diberi, Yang di atas mematah layar kemudi Yang di bawah menebuk geladak demi kepentingan peribadi dan amarah nafsu nafsi.

Ya Allah demi bahtera ini, berikanlah kekuatan untuk kami sentiasa melakukan muhasabah diri agar kami dapat mengamalkan budaya kerja yang ikhlas, jujur dan dedikasi demi memperkukuh integriti diri dan organisasi. Ya ilahi hanya kepadamu kami memohon simpati.

Ibnu Ahmad al-Kurauwi

Dideklamasikan untuk Tuhan, sempena perhimpunan bulanan DBP 28 Mac 2007

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s