DI MANA PENANDA ARAS BM ANDA?

 

KUALA LUMPUR 15 Ogos – Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) bersedia menetapkan penanda aras bagi menentukan kemahiran bahasa Malaysia terhadap mereka yang berhasrat untuk bertanding sebagai wakil rakyat.

Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Datuk Dr. Firdaus Abdullah berkata, pihaknya juga bersedia mengadakan ujian lisan dan tulisan bagi memastikan hanya mereka yang fasih berbahasa Malaysia layak dicalonkan untuk bertanding pada pilihan raya.

Proses itu, jelasnya, perlu disokong dengan pelaksanaan peraturan yang mewajibkan calon-calon wakil rakyat perlu mahir dalam bahasa Malaysia sebelum mereka dibenarkan bertanding.

Adalah mengaibkan bagi pembuat undang-undang untuk tidak memiliki kemahiran dalam bahasa kebangsaan, apatah lagi selepas 50 tahun negara mencapai kemerdekaan, dan mereka sebenarnya tidak layak untuk bergelar wakil rakyat.

“Saya mencadangkan penilaian kemahiran bahasa Malaysia kepada calon-calon wakil rakyat dilakukan melalui ujian lisan dan tulisan oleh satu badan bebas berwibawa bagi melayakkan mereka bertanding dalam pilihan raya.

Pengecualian

“Penanda aras itu mesti ditetapkan, dipatuhi dan disahkan tanpa pengecualian sebelum seseorang itu dibenarkan menjadi calon,” katanya kepada Utusan Malaysia ketika dihubungi di sini, hari ini.

‘Petikan akhbar Utusan Malaysia 16 Ogos 2007′ – ibnu Ahmad al-Kurauwi

Advertisements

One thought on “DI MANA PENANDA ARAS BM ANDA?

  1. Ada kawan saya DBP bermaksud – Depa Buat Lambat! Akekeke Sebab banyak buat benda lain agaknya sebab tu buku2 lambat terbit kan?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s