NASKHAH AL-QURAN TERTUA

  

LONDON 24 Okt. – Sebuah naskhah al-Quran yang ditulis pada abad ke-13 dijual dengan harga tertinggi dalam sejarah, 1.14 juta pound sterling (RM7.89 juta) oleh gedung lelong Christie’s di sini semalam.

Kitab suci itu yang sebelum itu dijangka mencatatkan harga antara 250,000 hingga 300,000 pound (RM1.73 juta hingga RM2.08 juta) dijual sebagai sebahagian lelong hasil kesenian dari dunia Islam dan India.

Lelong semalam menghasilkan jualan berjumlah 5.9 juta pound (RM40.83 juta).

Naskhah berkenaan ditandatangani oleh Yahya bin Muhammad ibn Umar, bertarikh 17 Ramadan 599 (Jun 1203) dan ditulis sepenuhnya dengan dakwat emas berserta catatan tepi berdakwat perak.

Ia merupakan naskhah al-Quran lengkap, bertarikh dan bertulisan emas yang diketahui paling lama di dunia dan memecahkan rekod harga tertinggi bagi sebuah kitab suci al-Quran dan bagi mana-mana manuskrip Islam yang dijual semasa lelong.

Turut dijual semalam ialah sebuah naskhah al-Quran abad ke-10 yang hampir lengkap dalam tulisan Kufi.

Naskhah yang dipercayai berasal dari Afrika Utara atau Asia Barat itu dijual dengan harga 916,500 pound (RM3.12 juta) berbanding anggaran awal 600,000 pound (RMRM2.04 juta).

“Hasil jualan luar biasa hari ini adalah antara yang tertinggi bagi hasil Kesenian Islam di Christie’s, sekali gus mencerminkan betapa tingginya permintaan dan harga tawaran untuk seluruh hasil Kesenian Islam klasik,” kata Pengarah Kesenian Islam dan Permaidani merangkap Ketua Jualan Christie’s, William Robinson.

Sumber Berita Utusan Malaysia dan gambar www.christies.com

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s