APA NIAT KITA MENGUNDI?

 

Haddathana Abu Bakr bin Abi Syaibah dan Abu Karib, mereka berkata; haddathana Abu Muawiyah dari al-A’masy dari Abi Soleh dari Abu Hurairah RA, beliau meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:

“Ada tiga golongan manusia yang Allah tidak akan bercakap dengan mereka pada hari kiamat kelak. Malah Allah tidak akan memandang kepada mereka dan Allah tidak akan menyucikan diri mereka (daripada dosa) . Sebaliknya disediakan untuk golongan tersebut seksa yang sangat pedih.

1) Orang yang mempunyai bekalan air yang banyak di suatu kawasan lapang atau sahara tapi dia enggan memberi minum  kepada ibnu al-Sabil (musafir yang kehabisan bekalan minuman).

2) Orang yang menawar diri untuk membeli sesuatu barang selepas asar dengan bersumpah atas nama Allah bahawa dia akan membeli atau mengambil barang itu dengan harga tertentu. Janjinya itu benar-benar dipercayai oleh penjual sedangkan dia sebenarnya langsung tidak berniat untuk membelinya.

3) Orang yang membai‘ah pemimpin (mengundi dan  melantik pemimpin) semata-mata kerana perhitungan keduniaan (kebendaan). Andai pemimpin yang dipilihnya itu memberikan balasan (habuan), maka barulah dia akan menunaikan kewajipannya. Kalau tidak (tidak ditunaikan) dia akan menolak.” (Hadith Muttafaqun ‘Alaih).

Matan hadis di sini Sumber gambar di Election 2008 picture by babaloo of the Independents for Barack Obama

Allahumma a’izzal Islam walmuslimin – Al-Kurauwi

Advertisements

4 thoughts on “APA NIAT KITA MENGUNDI?

  1. Zul Khair,
    Amboi macam mana nak jawab soalan nih? Terus kepada Obama atau pemimpin politik kita? hehe

    Nurrun,
    Niat mengundi ada? kalau pening masa nak mengundi, mengikut tilikan hamba pening tanda nak menimang ‘baby’. Boleh boh nama, Pru kalau anak lelaki atau Pruah klau anak perempuan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s