KORBAN MANUSKRIP

manuskrip

SYUKUR, janji untuk menyiapkan sebuah manuskrip selesai dilangsai. Ringan jari dan kepala. ‘Lulus’ atau tidak bukan soalnya. Usaha itu yang utama. Keputusan terbitnya, tunggu 2009.  Ada rezeki, Insya-Allah berbuahlah hasilnya.

Ada sebuah manuskrip lagi yang harus disempurnakan. Dek kerana sudah berjanji, kata harus dikotakan. Sukar benar menulis apabila berhutang manuskrip ni. Apabila berjanji, bermacam-macam dugaan yang datang. Akhirnya, apabila lumpuh upaya, terpaksa pula mencipta alasan yang pelbagai bagi menangguhkan janji. 

Berterus teranglah daripada terus berjanji dan bersilat itu ini. Seorang sahabat, pernah memberi tips – dalam konteks – jika mahu berkahwin dua.

Kalau ustaz nak kahwin satu lagi, berterus teranglah! Andai tidak, selama hayatlah ustaz akan jadi penipu! Sepanjang hayatlah kita akan mencipta 1001 alasan untuk memeluk isteri baharu. Saya dah lama taubat jadi penipu profesional!

Ya, jangan berhutang, jangan pandai berjanji. Penulis itu, harus ada jiwa berkorban walaupun kadang-kadang terkorban juga janji-janjinya yang lain. Salam Aidil Adha!

Advertisements

2 thoughts on “KORBAN MANUSKRIP

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s