BULAN JAWI

Hikayat Abdullah

AWAL JULAI lalu saya dikejar oleh seorang lelaki berbangsa India. Ketika itu saya sedang membentangkan kertas kerja ‘Perkembangan Tulisan Jawi dan Hala Tujunya’ di Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Cyber Jaya. Dia mahu menempah namanya dalam mana-mana program belajar Jawi yang dianjurkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka.  Saya teruja untuk bertemu dengan lelaki itu.  Oleh sebab sudah ada perancangan dengan Perpustakaan Negara Malaysia untuk mengajar Jawi di sana,  saya tempahkan kerusi untuknya. Malangnya, sehingga ke hari ini kursus di PNM masih belum bertemu tarikh yang sesuai.

Dalam pada menunggu, saya di lamar oleh Institut Latihan Islam Malaysia di Bangi selama tiga hari 14-16 Julai lalu bertemu dengan guru-guru KAFA, JAWI dan pegawai-pegawai MAIS, JAIS seluruh Malaysia. Ramah dan cendekia, Allah sahajalah yang tahu. Malah pada 22 Julai ini, saya di Maktab Peguruan Perempuan, Melaka dengan 80 orang guru-guru j-Qaf kemudian di akhir bulan Julai ada 50 orang guru-guru sekolah agama Majlis Agama Islam Selangor di Sekolah Agama Integrasi, Taman Keramat. Satu lagi program sedang diatur dengan JAIS Selangor.

Sepanjang bulan Jawi ini, terasa benar penatnya namun puas. Moga ilmu yang sedikit ini mampu menyemarakkan kembali tulisan Jawi. Berikanlah sokongan anda daripada terlalu banyak caci dan tempelak kepada warisan bangsa dan genius Melayu ini – al-Kurauwi

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s