HSKU 2010: 20 CERPEN TERBAIK DEWASA

SYUKUR, cerpen Korban Di Renong Takdir, tersenarai dalam 20 cerpen terbaik daripada sejumlah 120 buah cerpen  dan 38 buah cerpen terpilih dalam saringan kedua. Cerpen yang mengangkat watak Natrah berjaya mencuit hati penilai. Apapun tahniah kepada penulis hebat yang tersenarai dalam 10 buah cerpen terbaik bagi Hadiah Sastera Kumpulan Utusan 2010.

BERBANDING  HSKU 2010: 19 Cerpen Terbaik Remaja, pautan cerpen bagi kategori dewasa lebih lebat. Sekali lagi terima kasih kepada utusanonline dan tahniah kepada 20 orang penulis tanah air kerana melahirkan 20 cerpen terbaik sepanjang 2010 bagi kategori dewasa. Mari kita belajar daripada cerpen yang terbaik sepanjang 2010 ini agar dapat dijadikan panduan dan rujukan menghasilkan karya yang lebih berkualiti. 20 cerpen terbaik tersebut adalah seperti yang berikut:

 1. Al-Burj, Fudzail. 2. Antara Ketana dan Sudang, Serunai Faqir. 3. Benarlah Kata Angin Itu, dan Saya Meneruskan Perjalanan, Mawar Shafei 4. Delusisma, Fahd Razy. 5. Emas Jadi Batu Padi Jadi Pasir, Zaharah Nawawi. 6. Harimau Musim Rontok Foochow, Rahimah Muda. 7. Jalan Lurus, Salina Ibrahim. 8. Jantung Jentayu di Kampung Sawah, S.M. Zakir.  9. Kaduk, Ayam dan Raja, Zurinah  Hassan. 10. Korban di Renong Takdir, Ibnu Ahmad al-Kurauwi. 11. Langit Pabila Ia Langking, Shahkang 12. Moooo!, Malim Ghozali PK. 13. Orang Budiman dan Negeri Seribu Gunung, Mohd . Lutfi Ishak. 14. Perutusan Walang Srikandi Seorang Pidana, Zulfazlan Jumrah. 15. Pesta Tarik Tali di Musim Gugur, Aminah Mokhtar. 16. Pohon Beringin, Saifullizan Yahaya. 17. Res Judicata, Aidil Khalid. 18. Sayap-sayap Kecil di Graha Jentayu, Nisah Haron. 19. Telaga di Puncak Gunung, Muhammad Ali Atan. 20. Yang Ditinggalkan Lelaki Itu, Zainal Rashid Ahmad.

 

Advertisements

3 thoughts on “HSKU 2010: 20 CERPEN TERBAIK DEWASA

  1. Norziati, saya hanya memanjangkan pahala.

    Zul, Alhamdulillah. Namun belum cukup sekadar hamdalah.
    Kejayaan mesti bermula dengan menulis dan menulis.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s