MARIA DILANCARKAN DI IPOH

Majlis Pelancaran 25 buah buku karyawan Perak

Majlis Pelancaran 25 buah buku karyawan Perak

SAYA  tidak hadir membawa novel “Namaku Bukan Maria” ke Ipoh, Perak sempena majlis Pelancaran 25 Buku Penulis Perak  pada 30 Disember 2012 yang lalu. Namun berbesar hati dan berbangga Persatuan Karyawan Perak yang dipimpin oleh Presidennya Tuan Haji Zainuddin memilih “Namaku Bukan Maria” untuk dilancarkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Industri, Pelaburan, Pembangunan, Usahawan, Pelancongan, Kebajikan dan Hal Ehwal Wanita, Datuk Hamidah Osman.

Saya difahamkan, majlis pelancaran itu mengambil semangat daripada Pesta Buku Perak 2012 bertempat di Mydin Hypermarket Meru Raya, Ipoh. Janji Datuk Hamidah Osman, sebuah galeri sudut kekal di Perpustakaan Awam Negeri akan dibuka bagi menempatkan buku-buku karya penulisan anak Perak berserta biografinya. Lebih manis lagi, pihaknya akan menyumbang dana sebanyak RM10,000 untuk pembelian buku-buku penulis Perak bagi ditempatkan di galeri berkenaan.

Insya-Allah, jika punya kesempatan mahu juga berkunjung ke Perpustakaan Awam Negeri. Mahu melihat wang yang dibahagi-bahagikan sebanyak RM10,000 untuk pembelian 25 buku penulis Perak yang dilancarkan pada 30 Disember 2012 itu.  Kalau benar, seorang penulis boleh berbangga melihat rak bukunya di Perpustakaan Awam Negeri setelah dibeli dengan nilai RM400 seorang. Walau bagaimanapun, jika jumlah itu dibahagikan kepada seluruh karyawan Perak, saya tidak pasti, berapa naskhah buku yang tinggal.

Jangan dilihat sangat berapa hasil yang diperoleh oleh penulis, mari kita memuji usaha yang dibuat oleh Persatuan Karyawan Perak, Perpustakaan Awam Negeri, dan Kerajaan Negeri Perak demi memartabatkan ilmu dan  mengangkat budaya membaca. Saya yakin ramai lagi penulis Perak yang cemerlang namun belum didendangkan. – al-kurauwi.

 

6 thoughts on “MARIA DILANCARKAN DI IPOH

 1. Tahniah ustaz di atas pelancarannya. Saya gembira kerana sebuah karya yang baik mendapat tempat dan perhatian. Semoga karya ustaz mampu pergi lebih jauh.

 2. Assalamualaikum, Tuan Jamal,
  Salam atas ziarah di blog kecil nan comel.

  Kita penulis yang kecil-kecil sahaja, namun berbesar hati menulis yang comel-comel. Sangat percaya, Tuhan tidak melihat besar kecil, namun melihat hati yang menulisnya comel-comel sampai pula ke hati sekalian pembaca yang baik-baik dan yang comel-comel.

  si comel
  Ibnu Ahmad al-Kurauwi

 3. Salam kunjungan Tuan Mohd Raslan Tajudin,
  Terima kasih atas sapaan ke tertak kecil ini. Teruskan menulis puisi. Puisi yang bagus jangan hanya terlekat di ‘dinding’ hatimu, mungkin boleh dikongsi ke hati sekalian pembaca. Ayuh, hantar ke majalah!

 4. Salam Hazlina,
  Lama tak singgah menyapa. Apa khabar dengan persekitaran baharu?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s