CINTA SERAPUH IKAN TAHAI

Ikan Tahai

CINTA berputik setelah beberapa siri Bengkel Pengkaedahan Tulisan Jawi hasil kerjasama pintar  Bahagian Pembinaan Bakat dan Kepakaran, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dengan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) Kuala Lumpur. Lanjutan daripada program dengan MAIWP Kuala Lumpur beberapa cadangan mahu dibawa menyeberang laut. Hinggalah takdir Tuhan untuk bertemu tertunai sudah biarpun tertangguh beberapa kali.

Biarpun saya mengharapkan Bengkel Pembelajaran Awal Jawi dilangsungkan di Labuan (tanah yang belum pernah saya jejak) namun tiada kurangnya Pekan Lawas. Betapa terasa kecilnya saya, dan besarnya jajahan bumi milik Tuhan. Biarpun jauh pedalaman, namun pekannya masih hidup dengan pembangunan yang tidak kurang rancaknya. Perjalanan yang jauh lagi panjang dan mendenbarkan menukar pening dan penat kepada bahagia kerana buat kali pertamanya bertemu dengan guru-guru dedikasi yang mewakili Tadika Islam di bawah Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan, Labuan.

Tiada hadiah yang lebih bermakna daripada pertemuan yang singkat namun manis itu. Sejauh pertemuan ini, saya bersyukur kepada Tuhan dengan sedikit sumbangan yang diberi dihargai. Bak ikan tahai yang disalai – seperti ikan bilis (terima kasih juga atas hadiah yang diberikan oleh Kekanda Mahsuri – tidaklah cantik mana, rapuh dan sedikit berbau (disalai) namun biarpun rapuh tetap sedap dan enak bila dimakan. – al-Kurauwi

Advertisements

2 thoughts on “CINTA SERAPUH IKAN TAHAI

  1. Ustaz,Nak sikit ikan tuuuuuuu..nyam nyam !!kalau dah abis takpe sbb saya belum mengidam lagi..hehehe

  2. Ummu Syakirin,
    Boleh sahaja. Hati-hati, tak kena caranya boleh lekat tulang dan sakit perut.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s