PENCATAT HARI JADI

Pencatat Hari Jadi

SETIAP KALI ulang tahun kelahiran diraikan, jarang kita terlepas untuk menerima ucapan tahniah daripada insan-insan yang baik dan dekat dengan kita. Bagi yang berjarak jauh seperti adik-beradik atau saudara-mara, merekalah yang terlebih dahulu menghubungi kita atau menghantar ucapan tahniah melalui khidmat pesanan ringkas. Yang dekat, baik suami, isteri dan anak-anak akan meraikannya dengan kegembiraan menerusi ritual kad, kek, kenduri atau hadiah istimewa.

Ketika usia sudah menyusut tempoh kematian ke angka 40, senarai ucapan tahniah pada tanggal 21 Januari lalu terpahat lagi di dinding Facebook yang meninggi setiap jam lalu membenamkan catatan perjalanan 2013 yang dilalui, menenggelamkan perkongsian kata-kata pesanan yang ditandai secara ‘paksa rela’, promosi produk, jualan buku (yang kadang-kadang terpaksa ‘dinyahtagkan’). Daripada segala macam muatan di dinding Facebook, saya terhibur dengan ucapan tahniah daripada sahabat-sahabat yang sebahagian besar mereka, jarang sekali bersua, apatah lagi bertanya khabar memanjangkan ukhuwah.  Daripada sekalian banyak ucapan itu, ada satu ucapan yang mengusik hati saya daripada seorang sahabat Muhammad Imran Ibrahim yang bertugas di Kaherah, Mesir.

Selamat Hari Lahir. Hayati firman Allah dengan kata-kata Nabi Isa a.s yang boleh dibacakan di hari lahir ini: Dan kesejahteraan semoga dilimpahkan kepadaku, pada hari aku dilahirkan, pada hari aku meninggal dan pada hari aku dibangkitkan hidup kembali”. (Surah Maryam, ayat: 33)

Seorang lagi sahabat yang jarang sekali kami bersua dan menyapa. Setiap tahun, beliau tidak pernah terlepas menghantar khidmat pesanan ringkas. Kali ini pesanannya memetik Surah al-Baqarah, ayat :216 yang bermaksud:

“Dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang Maha Mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahuinya.” Selamat hari ulang tahun. Barakallah – Shamsul & Sariah

Doa, nasihat dan pesanan sahabat-sahabat sangat saya hargai dan saya rakam di sini hingga nyawa di kandung badan. Hanya ada satu sahaja penyebab yang menghilangkan pencatat hari lahir kita di dinding Facebook iaitu kematian! Biasanya orang yang sudah mati, tidak diraikan lagi hari lahirnya. Dalam tradisi masyarakat kita, mereka yang mati ‘diraikan’ dengan kenduri arwah, bacaan Yasin dan tahlil. Acaranya sedih-sedih sahaja. Insan yang sudah meninggal dunia, kemudian diraikan hari lahirnya saban tahun, bahkan di seluruh dunia Islam hanyalah Baginda Rasulullah SAW dengan pelbagai acara. Kita bukan Nabi, kita hanya pencatat hari jadi, memanjangkan kasih sayang manusiawi demi memperoleh syafaat Baginda Nabi SAW! – al-Kurauwi

4 thoughts on “PENCATAT HARI JADI

  1. Salam Ustaz, ..jangan NyahTag saya tau..hehehe terasa la pula..baru dpt stok baru buku MMRezeki nii, Ustaz tak keluarkan buku baru ke?….

  2. Salam Ummu Syakirin,
    Terima kasih atas kunjungan ke teratak kecil ini. Insya-Allah, buku baharu akan terbit tak lama lagi.

  3. Ustaz Azman Al-Kurauwi terima kasih mendedikasi nama ana dalam Pencatat Hari Jadi dengan catatan kekal ini…Tenanglah Ustaz di sana…kami akan menyusul insyaAllah….

    Ya Allah Ya Tuhanku ampunilah dia, rahmatilah dia, maafkanlah dia, muliakanlah kematiannya, lapangkanlah kuburnya, jadikanlah syurga sebagai ganti tempat tinggalnya dan berilah kesabaran kepada ahli keluarganya, tempatkan dia kalangan orang-orang yang beriman..ameen

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s