MANIS YANG TERTINGGAL

Hadiah Sayembara Menulis Novel Citra Malaysia

YANG manis-manis, jarang sekali terlepas daripada ingatan biarpun kadang-kadang tertinggal daripada catatan tinta. Kata guru, yang manis-manis, andai dirakam dalam ingatan semata-mata, akhirnya luput juga. Maka yang manis-manis itu wajar dicatat agar aroma, mata dan lidah yang merasa dapat menikmati lebih lama jangka hayatnya.

Saya sangat bersyukur bahawa dalam dunia penulisan yang cetek, yang manis-manis banyak sudah Tuhan anugerahi. Dari novel pertama, “Tinta Elipsis” lagi, saya sudah merasai alangkah manisnya dapat mengandung dan melahirkan novel sulung, kemudian lahir pula novel kedua, “Insyirah” juga manis kerana meraih kejayaan sulung menerusi Sayembara Menulis Novel Kanak-kanak dan Remaja 2007. Sesudah dua buah novel itu lahir, betapa manisnya menyambut pula kelahiran “Punya Cinta Ramadan” dan “Namaku Bukan Maria” daripada perut ibu yang baharu. Ini belum masuk kemanisan, lahirnya kumpulan cerpen, “Di Dadanya Kalam Tuhan”.

Hadiah Sayembara Penulisan

Yang manis-manis, dan tertinggal pula catatannya di sini, apabila Tuhan anugerahi pula kemanisan menulis novel saya yang kelima, “Penenun Cinta”. Novel ini ditakdirkan memenangi tempat kedua, Hadiah Sayembara Mengarang Novel Citra Malaysia pada 12 Disember 2013 yang lalu. ‘Lebih manis’, apabila tiada pemenang pertama dinobatkan. Manakala pemenang ketiga ialah Tuan Haji Rahman Yusof dari Pahang dan dua sagu hati oleh penulis Johor, ayahanda Haji Shapiai Mohd Ramly dan kekanda Aminah Mokhtar. Manis, apabila digandingkan dengan ketiga-tiga tokoh penulisan tanah air.

Novel Citra Malaysia

Sesudah catatan ini akan ada lagi yang manis-manis. Yang tertinggal dan manis-manis untuk dicatatkan di sini nantinya ialah manis pula menunggu buku terbit. Doakanlah, semoga lancar sahaja penerbitannya dan sampai ke tangan pembaca dengan wajah-wajah yang manis-manis. – al-Kurauwi

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s