MANIS YANG KE-7

Buku kaedah belajar jawi-4(1)

SYUKUR sesudah buku yang pertama terbit, “Tinta Elipsis”, semangat menulis tidak pernah putus hingga muncul pula buku kedua novel “Insyirah”. Buku ketiga “Punya Cinta Ramadan” masih dalam penulisan genre yang sama iaitu genre novel dan kemudiannya terbit buku keempat “Namaku Bukan Maria”. Buku yang kelima ialah sebuah buku yang mengumpulkan koleksi cerpen iaitu “Di Dadanya Kalam Tuhan”. Akhirnya muncul pula buku keenam, “Penenun Cinta”. Namun buku keenam ini biarpun siap awal dan memenangi hadiah sayembara namun masih diusahakan penerbitannya.

Buku yang ketujuh ini ialah sebuah buku yang berbeza langsung genre berbanding buku terdahulu. Ia sebuah buku ilmiah yang lahir daripada rahim kerjaya yang berkait rapat dengan tugasan utama di Dewan Bahasa dan Pustaka. Idea buku “Kaedah Pembelajaran Jawi” disuarakan sendiri oleh YBhg Dato’ Raslin bin Abu Bakar, Ketua Pengarah Perpustakaan Negara Malaysia. Buku ini dihasilkan menerusi kerjasama pintar antara Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) dengan Radio Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIMfm) dan Dewan Bahasa dan Pustaka, pada 2 Jun 2012 menerusi Rancangan Klinik Jawi di Radio IKIMfm.

kaedah Pembelajaran Jawi

Program ini (ketika artikel ini ditulis, ia masih bersiaran) telah bersiaran pada setiap hari Sabtu, jam 10.00 pagi dengan dibantu oleh rakan belajar Dj Suffian bin Amrin, penyampai radio IKIMfm sendiri. Siaran ulangannya pula pada setiap hari Ahad jam 10.00 malam.

Dalam tempoh yang terhad antara 15-30 minit bersiaran ke udara, buku ini menghimpunkan nota-nota pembelajaran Klinik Jawi Peringkat Asas yang dimuat naik ke laman sesawang PNM sebagai panduan kepada para pendengar radio. Buku ini ditulis dalam dua versi tulisan iaitu Jawi dan rumi. Bagi tuan puan dan sahabat-sahabat yang berminat untuk mendapatkan buku ini boleh dapatkan terus dari Perpustakaan Negara Malaysia atau dengan menghubungi saya melalui e-mel azman_a@dbp.gov.my dengan harga RM30 (tidak termasuk harga pos). Selamat membaca! – al-Kurauwi

 

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s