DARI IOWA KE BOGOR

bogor4

ALHAMDULILLAH, program Apresiasi Sastera, 20 Disember 2008 telah sempurnalah sudah. Ramai yang menanti hingga ke petang, termasuk Pak Budi dan Ibu Helvy (sudi pula mendeklamasikan sebuah puisi Pak Malim untuk hadirin yang datang). Elok cadangan daripada peserta diambil kira, agar program-program yang akan datang dapat dikendalikan oleh tuan rumah dengan lebih baik lagi.

Kata Pak Agi: “Diskusi karya harus digabungkan antara intelek dengan program santai (Seperti baca naskhah atau berpuisi). Barulah golongan muda ringan kaki untuk datang.”

Kata Bonda Siti Zainon: “Sudah sampai masanya pihak penganjur mengetengahkan penulis-penulis yang ditaja program penulisannya untuk berkongsi pengalaman kepada khalayak, seperti program ini. Malah kegiatan seperti ini harus dimanfaatkan agar ruang-ruang di DBP ini dapat dimaksimumkan dengan kegiatan sastera.”

Kata Kanda Nisah Haron: “Program antarabangsa seperti ini harus diperbanyakkan dan diwara-warakan oleh penganjur sebagai alternatif andai tidak disambut oleh media perdana.”

Kata Saleeh Rahamad: “Nama-nama dewan di DBP harus ditukar kepada nama-nama tokoh tanah air. Tidaklah memakai Dewan Kuliah atau Dewan Seminar atau Dewan Bankuet.

Saya terpesona dengan puisi Pak Malim “Lelaki Itu, Anak Kuala Kurau, Rupanya” dalam Kumpulan Puisi “Hujan di Limun Pagi” – al-Kurauwi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s